Skapa mer utrymme i ditt garage med den rätta och definitiva städmetoden

av Titti Carlberg

08 September 2024

Ett perfekt städat och organiserat garage

@need_a_bin/Instagram

Advertisement

Den som har turen att äga ett garage har säkert extra utrymme för att förvara säsongsföremål eller sådana som endast används vid vissa tillfällen och några gånger per år, samt att ha en passageyta som skiljer det från bostadshuset. Men potentialen i garaget utnyttjas inte alltid ordentligt och därför riskerar detta väldigt användbara extrarum att förvandlas till en stökig och kaotisk plats.

Några enkla åtgärder räcker för att hålla garaget städat och i ordning, vi föreslår dem nedan.

Var man börjar

Innan du fortsätter med den faktiska städningen, finns det några preliminära ingrepp som bör göras för att uppgiften ska lyckas bra:

  • kartläggning och avsedd användning: utvärdera noggrant den avsedda användningen av ditt garage, så att du kan upprätta en kartläggning av de olika områdena efter dina behov; att ha en fast plats för varje föremål eller aktivitet hjälper för att hålla långsiktig ordning;
  • börja från noll: välj en solig dag för att städa så att du kan tömma ditt garage helt genom att ställa ut alla föremål på tomten för att utvärdera deras faktiska användbarhet;
  • urval: spara bara de föremål du faktiskt har användning för och kasta allt som är trasigt eller oanvändbart, allt som fortfarande kan användas men inte behövs kan du skänka bort eller sälja.
  • grovstädning: dra nytta av denna dag för att grovstäda hela rummet, arbeta uppifrån och ner, och även de områden som förbises vid vanlig städning.

Advertisement

Utnyttja vertikalt utrymme

Hyllor längs sidoväggarna för att dra nytta av vertikalt högt utrymme

@biglulow/Instagram

För att lättare upprätthålla ordning och renlighet, eliminera alla skrymmande föremål från golvet och dra nytta av tillgängligt vertikalt utrymme för att förvara dina tillhörigheter på hyllor och i skåp. Använd väggkrokar för alla redskap och sportutrustning som kan hängas, tänk alltid på att dela upp efter användning.

Reparera och ersätt

Grovstädning är också det perfekta tillfället för att reparera och ersätta inte bara de verktyg och den utrustning du förvarar i garaget, utan även alla behållare och hyllor du använder för deras förvaring och strukturella element.

Passa på att måla om väggarna eller ta bort eventuella fläckar och tecken på slitage, fyll igen eventuella ojämnheter i golvet och se till att dörrar och fönster är hela, eventuellt reparera och måla om fixturer.

Detta är också tidpunkten för att omorganisera de olika utrymmena i garaget, för att försäkra dig om att du får behållare och hyllor som passar dina behov.

 

Ta en titt på taket

Hyllor under taket för förvaring i garage

den726/Reddit

Även taket kan förvandlas till ett utmärkt utrymme för förvaring av det vi förvarar i garaget och lämnar golvet fritt. Genom att montera upp takhyllor eller skenor för förvaringsbehållare kan du förvara alla säsongsbetonade föremål som du bara använder en eller några få gånger per år. Som till exempel juldekorationer, campingtillbehör, leksaker eller utrustning som du bara använder under sommarlovet. Även cyklar kan förvaras strax under takytan, vilket frigör golvet och håller dem i bra skick en längre tid.

Håll garaget städat och ordnat under en längre tid

Ett perfekt ordnat garage med vägghyllor

Suzz2u2/Reddit

När man är klar med grovstädningen och iordninsställande av garaget, hur klarar man hålla efter det långsiktigt? Också i det här fallet kan du använda dig av några enkla regler som utan tvekan är till bra hjälp:

  • städa regelbundet: skapa en veckostädningskalender för garaget, för att förhindra ansamlingar av smuts och eliminera fläckar direkt de uppstår;
  • allt på sin plats: ställ tillbaka alla föremål på sin plats direkt efter användning och lämna golvet fritt för att underlätta rengöringen av det:
  • etiketter: använd etiketter för att omedelbart se vad varje behållare eller hylla förvarar, detta sparar tid och underlättar för alla familjemedlemmar att upprätthålla ordning och reda;
  • släng regelbundet allt skräp: eliminera trasiga eller oanvändbara föremål omedelbart för att förhindra att allt samlas i garaget, vilket tvingar dig att på nytt utföra ett massivt ingrepp.

Och du, vilka strategier använder du för att städa och ordningsställa ditt garage?

Advertisement