Har dina olivträd gulaktiga blad? Vi presenterar möjliga orsaker och användbara lösningar

av Titti Carlberg

20 Augusti 2024

Bladverk på en olivplanta

Needpix

Advertisement

Olivträdet är en växt som kan anpassas till de mest varma och torra klimaten, det finns bland de mest utvecklade grödorna för produktionen av oliver avsedda för konsumtion eller produktion av olja. Olivträdet är lätt att anpassa till krukodling och odlas ofta i våra trädgårdar och på våra terrasser: men som med alla växter är det inte fritt från problem.

Särskilt bladen kan bli gulaktiga, vilket vid en första anblick kan vara oförklarligt. Nedan förklarar vi möjliga orsaker och åtgärder.

Fysiologisk gulfärgning

Olivträd med blad som börjar gulna

Nicao/Reddit

Olivträd genomgår fysiologiskt progressiv gulning och förlust av blad ungefär vartannat år, även om vissa blad kan bli upp till 3 år gamla: de börjar bli gulaktiga under maj, juni och juli, vilket kan bero på växtens fysiologiska aktivitet som förbereder sig på att byta blad genom att sända ut nya skott. Bladen gulnar helt på några dagar innan de lossnar från växten.

I dessa fall är det inte nödvändigt med något ingrepp för att stoppa problemet. Det är en helt naturlig händelse för växten som snabbt återgår till att bli lika grön och frodig som tidigare. Om det behövs, begränsa dig bara till små justeringar av bevattningen om du anser att den är överdriven eller otillräcklig.

Advertisement

Odlingsorsaker till gula blad

Olivträd med gula blad

corniefish/Reddit

Det kan hända att gulaktiga blad beror på odlingsorsaker som brist eller överskott av näringsvatten, felaktig exponering i sol eller klimat- och miljöförändringar.

  • Omplantering: om de börjar bli gulaktiga direkt efter inköpet och omplanteringen hemma, kommer orsaken att finnas i stress på grund av förändringar i miljön. Framför allt hålls olivträd som odlas i växthus i en miljö som är optimal för dem och därför kan transport till en annan miljö, med olika förhållanden för luftfuktighet, solstrålning och temperatur leda till tillfälligt gulnande blad. Se till att du erbjuder ditt nya olivträd klimatförhållanden så nära idealiska som möjligt. Växten kommer gradvis att anpassa sig till det nya förhållandet.
  • Bevattningöverskott av vatten är den vanligaste orsaken, förutom de fysiologiska, till gulfärgade blad. Faktum är att denna växt har anpassat sig till varma och torra klimat, så överdriven eller för frekvent bevattning kan lätt orsaka försämring eller rotröta, vilket oundvikligen försvagar hela plantan. I det här fallet blir bladen gula med ett mosaikmönster och för att lösa detta är det nödvändigt att säkerställa tillräcklig dränering i krukan och eventuellt minska på bevattningen. Var dock försiktig så att du inte överdriver i motsatt riktning, eftersom även brist på vatten leder till en progressiv försvagning av plantan.
  • Näringbrist på näring kan visa sig med missfärgning av bladen, vars observation kan ge ledtrådar till vilket näringsämne som saknas. Till exempel brist på kväve visar sig med dålig tillväxt och gulfärgade blad, medan brist på järn visar sig med uppkomsten av kloros. Brist på magnesium påverkar äldre blad först, medan manganbrist påverkar unga blad. Användningen av ett bra gödningsmedel kan enkelt lösa detta problem.
  • Solstrålning: olivträd behöver mycket solljus och därför är placeringen av den också grundläggande för dess välbefinnande; undvik att ställa ditt olivträd på en alltför skuggig plats för att garantera den en smidig utveckling av fotosyntetiska processer.

 

Huvudsakliga orsaker på grund av parasiter

Påfågelöga på olivblad

Reddit

Det finns flera parasiter som kan orsaka gulfärgning av bladen, de är dock lätta att känna igen på deras egenskaper med vilka de visar sig:

  • cercospora: orsakas av svampen Mycocentrospora cladosporioides, den påverkar främst de nedre mogna bladen på plantan, men kan också påverka de yngre bladen, de på 4-5 månader. Det visar sig med initial kloros och efterföljande gulfärgning på den övre sidan, medan den undersidan får en gråaktig färg, ursprunget till det vanliga namnet;
  • Påfågelöga: orsakad av svampen Spilocaea oleaginea, denna sjukdom hör till de vanligaste och visar sig med cirkulära bruna fläckar omgivna av en gulaktig gloria. Den är vanlig i väldigt fuktiga miljöer så för att förebygga är det viktigt att inte överdriva med bevattning, begränsa dig till att endast vattna basen utan att blöta bladen;
  • rot och/eller kragröta: en annan sjukdom som orsakas av svamp, den visar sig med ett progressivt förfall av hela plantan och kan förebyggas genom att undvika vattenstagnation.

Känner du igen orsaken till de gulfärgade bladen på ditt olivträd?

Advertisement