Hur man får bort superlim från trä: metoderna du kan prova hemma
Väldigt användbart för en myriad av reparationer och arbeten, superlim saknas aldrig i ett hem. Det händer dock att vi använder det för att limma något föremål genom att placera det på en träyta, och då slutar det med att en del limrester hamnar på ytan och torkar direkt vilka verkar omöjliga att få bort. Oron blir då naturligtvis att man har förstört träet, men det finns några husmorsmetoder som du kan prova för att undvika det värsta.
Superlim eller "limförallt" som det ofta kallas, är det där genomskinliga flytande limmet som används vid tusen olika tillfällen. Detta är cyanoacrylate, en akrylmonomer, som är särskilt kapabel att fästa på porösa ytor. Det är ett snabbhärdande lim som torkar snabbt och det är just i denna far presa som svårigheten ligger i att få bort det från olika ytor, inklusive trä.
Få bort superlim på trä med aceton
Den mest kända DIY-metoden är förvisso den som är baserad på aceton, eller nagellackborttagningsmedel.
Allt du behöver är en bomullstuss eller bomullsdiskett och en kniv med en trubbig spets eller ett gammalt kreditkort att använda som skrapa.
1. Blötlägg bomullen i lite aceton
2. Gnugga på fläcken
3. Efter ett tag mjuknar limmet lite, och du kan börja lyfta resterna med kniven eller kreditkortet
4. Fortsätt varva de två manövrarna tills du har eliminerat alla spår av limmet.
En viktig varning: det bästa är att först testa den acetonindränkta bomullen på en oansenlig punkt på trämöbeln, för att kontrollera om denna kemiska substans kanske missfärgar träet. Även om det får bort limmet kan det lämna ett matt eller missfärgat märke som sedan måste åtgärdas. Det är alltid bättre att först förstå vilken väg man ska ta.
Andra metoder för att få bort rester av superlim från träytor
Utöver detta kända och allmänt effektiva medel finns det andra som kan hjälpa.
- Med vegetabilisk olja och fint sandpapper: oliv- eller kokosolja kan till exempel hjälpa. Om limmet håller på att härda, men ännu inte har torkat helt är det bättre att prova dessa. Börja med att hälla en liten mängd på och runt fläcken och gnugga sedan med en tygbit (en som du kan offra) tills allt har försvunnit. Oljan hindrar limmet från att torka helt och fästa på träytan. Men om det dock återstår några rester, ta då ett superfint sandpapper för att försiktigt skrapa bort det som återstår. Med tanke på det mycket fina sandpappret är risken att det lämnar märken i träet liten, men det är alltid tillrådligt att vara försiktig.
- Med destillerad alkoholvinäger: även i det här fallet är det alltid värt att göra ett test och ta hänsyn till att träets glans eller färg i slutändan blir förstört.
För denna metod behöver du bomull eller resistent absorberande papper och ett glas där du blandar alkoholvinägern och vatten i lika delar. Doppa bomullen eller pappret i blandningen, krama ur överflödet och dutta sedan på limresterna utan att blöta ytan för mycket. Låt verka i 5 minuter: surheten i vinägern bör sakta lösa upp limmet, så att det blir lätt att få bort. Om du inte får bort allt genom att gnugga med bomullen eller pappret kan du ta en trubbig kniv, ett kreditkort eller en sked till hjälp, agera med försiktighet för att inte repa träet. - Sandpapper. Att slipa ytan är den mest drastiska lösningen eftersom att det alltid lämnar ett märke även på träet, som sedan kanske behöver målas om för att dölja ingreppet.
Har du någonsin provat någon av dessa lösningar?