Hur man skyddar sin basilikaplantan från extremvärme

av Titti Carlberg

18 Augusti 2024

en basilikaväxt i kruka

@mymadpagandiary/Instagram

Advertisement

Omisskännlig doft, älskad av alla: basilika är kungen av aromatiska växter och odlas över hela världen av alla med ett minimum av utrymme hemma. Denna växt lider dock av den extrema sommarvärmen, och vi måste veta hur vi ska skydda den under de varmaste dagarna för att undvika att alla ansträngningar vi har gjort under de föregående månaderna går om intet.

Hur man skyddar basilika mot extremvärmen

Även om basilika är en växt som älskar solen, fruktar vinterkylan och vanligtvis inte håller så mycket längre än till slutet av sommaren, är det inte alla som vet att den inte är stark nog att stå emot temperaturer över 35°, grader som nu inte är så ovanliga på sommaren. Och det är synd att se den försämras i sommarvärmen trots att vi kommer ihåg att vattna den regelbundet.

I själva verket är den första handlingen att inte låta plantan sakna vatten: om den inte står på ett fat, lägg till det då, så att fuktigheten runt plantan håller lite längre, även genom avdunstning. Kontrollera växten två till tre gånger i veckan (oftare om den har en väldigt liten kruka), och om du ser att jorden är torr, vattnar du den. Om jorden är så torr att den lossnar från krukans väggar är det nödvändigt att vattna gradvis, det vill säga med en tunn stråle, i ganska många minute: målet är att långsamt blötlägga jorden igen, istället för att låta det mesta av vattnet rinna ut underifrån.
Återgå till normal vattning när jorden är torr men undvik att få den så uttorkad.

Den andra handlingen är att skydda den mot solen under dagens varmaste timmar, alltså mitt på dagen, men under vissa perioder även på eftermiddagen. Detta kan man göra på flera olika sätt:

  • flytta krukväxten till en plats där andra växters blad skänker lite skugga
  • hitta en plats - även inomhus - där solen lyser in på morgonen eller sen eftermiddag. Det är dock växter som inte ska stå i halvskugga.
  • om det inte går att flytta växten, överväg att ställa några föremål som skuggar den: kanske en fiberdukmarkis (den som används för att skydda plantor från kyla) kan skydda basilikan under de mest skadliga timmarna.

 

Advertisement

Andra faktorer som kan påverka framgången med basilika

en krukväxt basilika som vattnas utomhus

@savvygardening/Instagram

Om basilikaplantan som kämpar är väldigt ung eller nyligen köpt från en stormarknad kommer det att vara ett lite svagare exempel: att se tecken som tyder på dålig kraft på bladen är inte så alarmerande, den kommer dock att behöva lite extra vård tills den övervinner chocken av förflyttningen, i kombination med den termiska chocken av höga temperaturer.
Det brukar rekommenderas att plantera om den nyköpta basilikan direkt, för att ge mer utrymme åt rötterna, men å andra sidan är det också sant att omplantering är en praxis som belastar växten mycket och tar energi från den. Så vad ska man göra?

Det beror på vilket tillstånd växten befinner sig i: om basilikan verkar må bra genom att den vattnas ofta (ofta ja, men utan att dränka den) och låta den stå på en tallrik, så är det bara att lämna den så tills de höga temperaturerna sjunker. Du kanske kan plantera om den till en större kruka under andra halvan av september, lägga lera i botten av krukan och använda rik, väldränerad jord. 

Om du däremot ser den må dåligt från en dag till en annan så är det bäst att omedelbart prova med omplantering, var noga med att välja en plats som är solig men där den inte drabbas av den starka solen under dagens centrala timmar. Fortsätt dock att kontrollera vattenbehovet dagligen tills du förstår att växten har återhämtat sig och kan fortsätta med större autonomi.

Var försiktig med gödselmedel: när det är varmt kan gödselmedel "bränna" växten och torka ut dess rötter. Det händer om du ger den det för ofta eller för mycket, eller när växten redan koncentrerar all sin energi på att överleva, som i fallet med perioder med exrem värme. Om du verkligen vill prova, se till att inte ge den oftare än en gång varannan eller var tredje vecka, och endast genom att späda ut gödselmedlet mer än vad de angivna doserna rekommenderar.

Med lite uppmärksamhet kan vi lyckas med basilikaväxten även under perioder av intensiv värme!

Advertisement