Hur man gör ren luftkonditioneringsapparatens split för att säkerställa optimal funktion

av Titti Carlberg

17 Augusti 2024

splitsystemet i luftkonditioneringsapparaten

Dinkun Chen/Wikimedia Commons

Advertisement

Extremvärmen som uppstår på sommaren tvingar oss att använda luftkonditioneringsapparaten så gott som ständigt, vilket också påverkar kvaliteten på luften vi andas. För att säkerställa god hygien och undvika obehagliga problem, samt fel på själva apparaten är det en bra idé att rengöra luftkonditioneringsapparatens split på rätt sätt

Vad är luftkonditioneringsapparatens split?

Den interna delen av luftkonditioneringsapparaten kallas split, det är den som avger luft vid den inställda temperaturen i rummet där den är installerad. Den kallas för split för att skilja den från den andra halvan av luftkonditioneringssystemet, kompressorn och köldmediemotorn som är monterad på utsidan av huset. Inuti har vi dock växlaren och fläkten som vi kallar "split" för att indikera den "separata" delen (från engelskans to split, att separera, att dela) som vi reglerar inomhus.

Advertisement

Hur man rengör luftkonditioneringens split

Enkeldelad luftkonditionering

Amazon

För en djuprengöring av din split måste du koppla ur den och ta loss frontpanelen. Om detta är ett outforskat territorium för dig är det bäst att kontrollera några onlinevideor av din luftkondtioneringsmodell, och om företaget verkar vara utom räckhåll, ring en expert.

1.Om du är säker på vad du gör, så är det bara att börja med att demontera frontpanelen och exponera insidan.Själva panelen (som inte har någon elektrisk kontakt) kan rengöras separat och torkas helt innan den monteras på nytt. För rengöring rekommenderar vi ett avfettningsmedel med bakteriedödande medel för att desinficera.
2. Fortsätt sedan med rengöring av filtret.
Denna operation kan utföras med olika metoder beroende på den specifika modellen. Detta är de finmaskiga näten där smuts och de flesta bakterier och sporer samlas. 
Vanligtvis måste det plockas ur och dammsugas för att få bort det mesta av smutsen med en dammsugare som är utrustad med borste, som inte skadar filtret, och sedan tvättas. Du kan tvätta det i duschen, badkaret eller ett handfat, även med bara ljummet vatten. Om du vill kan du gnugga det lätt (akta så du inte skadar nätet) med en blandning av diskmedel utspätt i vatten och lite väteperoxid.
3. Nu återgår du till splitenheten på väggen.
Med en lätt fuktad mikrofiberduk, en borste eller till och med dammsugaren, utrustad med lämpliga tillbehör, dammsug och avlägsna all smuts.
Ta sedan en ny trasa och spraya den med samma blandning som anges ovan (vatten, diskmedel, väteperoxid), eller använd ett bakteriedödande medel och gnugga alla plastdelar noga, utan att röra där det finns elektriska element. Var noga med att aldrig låta trasan droppa.
Skölj med en tredje väl urvriden trasa och torka sedan med en torr trasa.
4. Torka: låt panelen och filtret vara isärtagna för att torka, och den öppna splitenheten på väggen ska vara urkopplad från elnätet. Först när varje del är helt torr kan du sätta ihop allt igen.

Hur desinficerar man på bästa sättet?

Råd från experter visar att 75% etylalkohol är den bästa hushållsprodukten när man desinficerar ytorna på en splitenhet. Alternativt kan produkter baserade på väteperoxid eller blekmedel (alltid lämpligt utspädda) vara bra.

Rengöring rekommenderas en gång var tredje månad. Om apparaten är påslagen flera timmar per dag kan du på sommaren även överväga att öka rengöringen till en och en halv eller varannan månad.

Med en ren och desinficerad luftkonditionering andas vi bättre och förlänger också livslängden på själva apparaten.

Advertisement