Hur man rengör en soffa med ångtvätt: stegen för ett perfekt resultat

av Titti Carlberg

16 Augusti 2024

en kvinna som dammsuger en soffa

Freepik

Advertisement

Damm, svett, död hud, djurhår, hår och smulor: det finns en stor mängd saker som orsakar smuts på soffor, och det bästa sättet att göra ren dem, särskilt när de inte har avtagbara överdrag, är med ångtvätt. För att få ett perfekt resultat är det bra att planera på rätt sätt, vara effektiv och optimera sin tid. Låt oss titta på några användbara råd för en korrekt tvätt med ånga av soffan.

Hur man bäst förbereder sig inför tvätten av soffan

Eftersom det oftast är ganska stora och skrymmande möbler måste man organisera sig lite för att rengöra dem grundligt. Detta är en rutin som bör utföras ett par gånger om året, om det inte finns faktorer som gör det nödvändigt att ingripa oftare, kanske någon olyckshändelse. Man kanske har små barn eller husdjur, då är det en bra idé att göra detta oftare. Här är några tips som kan vara bra att lägga på minnet:

  • Välj en dag som är så varm och solig som möjligt, så att du kan ha alla fönster öppna och vädra ut rummet så att allt torkar snabbare. Om du kan tvätta den utomhus skulle det vara mycket bättre!
  • Rensa bort allt: bort med kuddar och filtar, som ska tvättas separat beroende på material och utförande.
  • "Demontera" soffan: om du kan ta bort kuddarna, även om klädseln inte är avtagbar, lägg dem på golvet (kanske på en trasa) eller på ett närliggande bord eller stolar. Ordna dem så att du kan rengöra dem en efter en utan att flytta på något, det vill säga rör dig från den ena till den andra och låt dem ligga där du la dem från början. På så sätt går rengöringen som på löpande band!

Så förbered allt du behöver, det vill säga:

  • Dammsugare. Om du inte har någon kan du använda lämpliga borstar (silikon eller mjuka) för att borsta bort smutsen, eller en fönsterskrapa. 
  • Mikrofiberdukar
  • Ångtvätt
  • vatten: din apparat kan kräva destillerat eller avmineraliserat vatten, så förbered den efter tillverkarens instruktioner.
  • Valfritt: det tvättmedel som passar din apparat. Faktum är att det inte är alla som är tillverkade för tvätt, men de som är det behöver i allmänhet specifika produkter.

 

Advertisement

Hur man ångtvättar soffan

en man rengör en soffa med en ångtvätt

Freepik

Stegen är enkla, och det är alltid bäst att börja med huvudstrukturen, flytta först efteråt till kuddarna och ryggstödet, som du har tagit bort, om de är avtagbara.

1. Dammsuga upp det mesta av smutsen. Använd dammsugaren med lämpliga tillbehör, men kom ihåg att använda samma tillbehör på varje del av soffan innen du byter. På så sätt arbetar de "i serie" vilket sparar tid och minskar på ansträngningen.
2. Använd ångtvätten: sätt igång den och vänta - om nödvändigt - tills den har laddat ångfunktionen.
Om den fungerar enbart med vatten kan du använda den direkt på ytan som ska tvättas, kom alltid ihåg att utföra regelbundna och långsamma rörelser. Du kommer att se själv hur länge du kan stanna vid en punkt, på hur blött det blir. När du har avslutat det första passet kan du upprepa det och insistera på de smutsigaste punkterna.
Om du däremot har en apparat som kräver användning av ett specifikt tvättmedel är det bättre att gå vidare på små ytor, först tvåla in och sedan skölja/dammsuga.
Konsultera alltid tillverkarens beskrivning för korrekt användning.
3. Torka av smutsen och tvålrester med en mjuk trasa, eller badda de blötaste punkterna.
4. Låt torka helt, det tar minst ett par timmar. Undvik att lägga tillbaka kuddar och filtar, sofföverdrag eller diverse handdukar innan allt är helt torrt, annars finns risken att den resterande fuktigheten börjar bilda mögel och dålig lukt.

Det kan hända att du efter den första torkningen lägger märke till punkter där du fortfarande behöver ingripa: så planera även in tiden för denna eventualitet.

Men om du bara ska ta hand om små fläckar, överväg möjligheten att använda en liten ångtvätt, det finns pistoler med en liten tank som du kan hålla i handen, på det sättet kan du skjuta upp grovrengöringen ytterligare en tid!

Advertisement