Många knep för att undvika dålig lukt från sophinken

av Titti Carlberg

14 Augusti 2024

sophinkar för separat avfallshantering

Amazon

Advertisement

Om det verkligen är något som är ett kärl för smuts så är det sophinkarna i bostaden, som med sommarens höga temperaturer blir illaluktande inom loppet av några timmar. Om vi under resten av året kan undvika att tömma dem omedelbart och inte behöva rengöra dem så ofta, måste vi vara extra försiktiga under sommaren. Men för att undvika obehagliga lukter och hålla dem fräscha och rena längre kan vi använda oss av en lång rad olika knep.

  • Att använda påsarna på rätt sätt är första steget: med tanke på att de inte är särskilt motståndskraftiga, framför allt inte för organiskt avfall, måste vi byta dem oftare och undvika spill.
    Annars kan man använda sig av metoden med "säkerhetspåsen", en påse i botten som kantar insidan av sophinken där eventuellt spill hamnar, ett alternativ att överväga.
    Och vi bör alltid försöka använda tillräckligt stora soppåsar för hinken.
  • Natriumbikarbonat: strö ett lager bikarbonat på botten av sophinken och du kan även strö lite ibland på avfallet innan du fyllt påsen helt. Det hjälper till att dölja lukter och absorberar en del av fukten, vilket fördröjer jäsning av vätskor.
  • Använda sköljmedelsark: förvara använda sköljmedelsark och lägg emellanåt några i botten på sophinken för att bekämpa dålig lukt.
  • Rengöringsrutin: det är dock fortfarande nödvändigt att rengöra sophinken oftare, så låt oss komma ihåg att göra det. Om vi väntar för länge med det räcker det inte att använda bara diskmedel eller avfettningsmedel.
    För en djuprengöring kan du använda vatten och vitvinsvinäger, låt det ligga och dra en stund i hinken, eller häll blekmedel i mycket vatten. Kom ihåg att skölja ordentligt och låta sophinken torka helt innan du sätter en ny påse i den.

 

Advertisement
tre sopkärl för separat avfall staplade på varandra

Amazon

  • Desinficerande sprayer och våtservetter: när vi har bråttom är en våtservett utmärkt, om det bara finns lite kladd som vi får bort i farten med lite hushållspapper.
  • Väteperoxid: alternativt, ta lite hushållspapper som du häller lite väteperoxid på och använd det som desinfektionsmedel och deodorant.
  • Eterisk olja: när du noggrant tvättar med vinäger eller till och med väteperoxid kan du tillsätta några droppar valfri eterisk olja.
    Oljorna kan också droppas på bikarbonat eller på sköljmedelsark som ligger på botten av sophinken, för att det ska dofta mer.
  • Knepet under locket: ett annat sätt för att känna en god lukt är att ta en självhäftande filtkudde som du droppar några droppar eterisk olja på och sedan fästa den under locket eller på en av de inre väggarna.
    Det finns även de som använder toalettdeodorantgel!
  • Frys in avfallet: om du producerar illaluktande avfall som kött eller fisk kan du överväga att frysa ned det för att sedan slänga det i det organiska avfallet först när det hämtas.
  • Förvara sophinken i skuggan så gott det går eller på svala ställen i bostaden.
  • Tidning på botten av sophinken är ytterligare en möjlighet, som också kan berikas med lite bikarbonat och några droppar eterisk olja.

Att kombinera några av dessa tips kan verkligen minska på den irriterande lukten av smutsiga, kladdiga sophinkar i ditt hem!

Advertisement