DIY-luftfräschare: ofelbara par av aromer för sommaren

av Titti Carlberg

13 Augusti 2024

luftfräschare i pinnar på ett vitt bord

Artem Podrez/Pexels

Advertisement

Luftfräschare med pinnar sprider våra favoritdofter i husets alla rum, utan att behöva anslutas till ett eluttag och utan att alstra ånga. De förlitar sig enbart på intensiteten hos de valda eteriska oljorna och antalet pinnar vi använder för att suga upp parfymen från behållaren. Det är enkelt att förbereda en själv, och om du letar efter idealiska aromkombinationer för sommaren, föreslår vi några perfekta nedan

Hur man skapar egna luftfräschare med pinnar

en luftfräschare med pinnar

Anna Nekrashevich/Pexels

Idén är enkel: en behållare för den doftande oljan och lämpliga pinnar för att sprida den. Låt oss dock se specifikt på några ytterligare indikationer:

  • behållaren bör vara av glas eller keramik, material som bättre står emot rummets termiska fluktuationer och även kontakten med oljan.
  • den måste ha en smal öppning för att inte förånga vätskan inuti den för snabbt
  • en bärarolja behövs, det vill säga en vegetabilisk olja för att späda ut de essentiella dropparna. Välj den mest luktfria, till exempel mineral. Alternativt även sötmandel, druvkärna eller tistel.
  • pinnar hittar man lätt på nätet och de är oftast gjorda av rotting, bambu eller fiber. Om man letar lite extra kan man också hitta dem med olika former och färger, även med dekorerade toppar. Kasta dem inte när oljan är slut, de torkar med tiden och kan lätt återanvändas: men om man vill slänga dem är de lätta att kassera och förorenar inte.

Proportionerna av vätskor som ska hällas i glasbehållaren är mer eller mindre alltid densamma: två tredjedelar bärarolja och en tredjedel eterisk olja. Det är enklast att använda teskedar (två av bärarolja och en av doftolja, tills man har fyllt behållaren med valfri mängd).

Ställ ned valfritt antal pinnar i behållaren, sedan är den klar. Tänk på att det kommer att ta ett tag för dem att absorbera den doftande vätskan, så börja med två eller tre och först efter att doften har spridit sig kan man bestämma sig om man vill ha fler. När aromen börjar blekna är det bara att vända på dem.

 

Advertisement

Parfymkombinationer som är perfekta för sommaren

jasminblommor och en apelsinklyfta

PNGEgg

De dofter vi söker på sommaren är uppfriskande och energigivande, men ibland vill vi också ha något mer blommigt och avkopplande. Här är några kombinationer att prova för din hemmagjorda doftspridare.

  • Apelsin och jasmin: fruktig och vitaliserande, citrusfrukter är alltid en utmärkt utgångspunkt för parfymer, särskilt på sommaren. De söta tonerna av jasmin gör resultatet mjukare och är perfekt för dagens alla ögonblick.
  • Vanilj och kokos: för den som inte kan motstå en doft som är lika läcker som söt, kan denna kombination bli en favorit!
  • Lavendel och citron: båda friska, men den förstnämnda är förknippad med avkoppling och den andra med vitalitet. En allroundparfym!
  • Mynta och grapefrukt: om en sommarparfym måste vara bubblig och frisk, kombinera uppfriskningen av söt mynta med den sura citrustonen av grapefrukt.
  • Eukalyptus och cederträ: kan du föreställa dig en fräschare balsamisk kombination?
  • Fresia och bergamott: blommig och citrus, en annan kombination som är värd att testa.

Har du redan valt din doft?

Advertisement