Din Aloe vera är uttorkad: metoderna för att rädda den och få den frisk igen

av Titti Carlberg

10 Augusti 2024

Detaljerna på ett aloeblad som en person håller i handen

Pixnio

Advertisement

Vacker, lättodlad och med en inte alltför snabb tillväxt: aloe vera är en av de populäraste växterna att odla hemma, på balkongen eller i trädgården, men vad ska man göra med den om den håller på att torka ut? Det kan faktiskt hända att bladen börjar gulna för att sedan bli bruna och verkar torka ut och böja sig. Varför händer detta och vad ska man göra om det händer?

Om bladen på min aloe är bruna betyder det att den är för torr?

Aloe är en suckulent växt, de som vi kallar för "fet växt" och som vanligtvis inte behöver mycket vatten. Det är en av anledningarna till varför den är så populär. Men det är dock lätt att göra misstag med bevattningen. Specifikt kan bladen anta en gul eller brun färg på grund av:

  • för mycket vatten: för mycket vatten gör att bladen mörknar för att sedan bli bruna. Varning: vanligtvis när problemet är för mycket vatten är det för att du har blött jorden för mycket utan att låta den torka och på så sätt har du skapat rotröta, bladen mörknar och blir mjuka och slappa.
  • alldeles för lite vatten: om det bruna åtföljs av att bladen ser ut att torka, bli hårda och går sönder, så är det troligt att orsaken är långvarig torka. Man får inte glömma vattna aloen för länge.

En annan anledning till att aloebladen blir bruna är

  • för mycket sol: visst, de är växter som kommer från Afrika, men de har nu har vant sig vid många olika klimat över hela världen. En direkt och stark sol från en sydlig exponering kan vara för aggressiv, speciellt där det är riktigt varmt och det inte finns några element som skyddar växten det minsta från solstrålarna.

Andra färgförändringar kan uppstå i form av mörka fläckar, vilket vanligtvis tyder på exponering i för hård kyla under en längre tid (temperaturen bör aldrig sjunka under 10°C), sjukdom, parasiter eller svamp.

Advertisement

Hur man återställer en torr växt

närbild på en aloe vera planta täckt med vattendroppar

Pickpik

Från det vi hittills har sett, när bladen blir bruna, torra, hårda och kanske till och med skrynkliga är plantan för torr och det kan bero på för lite vatten eller för stark exponering i solen. I det sista fallet råder vi dig att flytta plantan till en plats som riktar sig mot väst eller sydost, för att få direkt sol först på eftermiddagen eller tidigt på morgonen. Ännu bättre om du väljer ett luftigt och ljust läge i många timmar, men inte i direkt sol. Om plantan inte kan flyttas kan du använda skuggelement (inomhus- eller utomhusmöbler, paraplyer, segelduk eller tält), eller hålla den avskärmad av en annan växt!

Den ideala bevattningen för aloe måste "upptäckas" baserat på den individuella växtens behov: först och främst måste du se till att jorden där dess rötter sjunker är ordentligt dränerande men inte alltför fattig (om det till exempel finns för många stenar är det inte bra). Och du måste kontrollera fuktnivån i jorden för att förstå när den ska vattnas. Om den ser torr ut på ytan, men känner att den är fuktig när du stoppar ner fingret ett par centimeter kan du skjuta upp vattningen ett par dagar beroende på temperaturen.

Men om jorden är helt torr, då vattnar du. Det optimala sättet är utan en för stark vattenstråle, den ska dock vara kontinuerlig så att du blöter jorden rikligt. När det också är riktigt varmt kan du ställa ett fat under krukan för att få tillbaka lite vatten: växten drar vatten från botten som under tiden avdunstar och genererar ett fuktigt mikroklimat runt bladverket som hjälper aloen under solskensperioden.

Om plantan är uttorkad och jorden är dammig med en klump som separerar den från krukan, måste du ställa den i ett handfat eller en balja, låt vattnet rinna med en tunn stråle för att mätta all jord och lämna växten där under blötläggning, vattnet rinner ut, under en dag. Sedan dräneras den väl och ställs tillbaka på sin plats.
Om aloen växer på marken blir det nödvändigt att låta en vattenslang rinna ett tag för att fördela vatten runt plantan.

Kontrollera plantan noga flera gånger under de följande dagarna, om jorden fortfarande är blöt behövs det inget mer vatten.

De delar som nu är bruna och livlösa kan inte regenereras, och det är ganska lätt att nypa av dem med fingrarna, men om du antar det rätta bevattningssystemet är det möjligt att återställa växten.

Advertisement