Nyanser av lavendel: 10 vackra varianter för att färga och parfymera våra trädgårdar

av Titti Carlberg

09 Augusti 2024

Advertisement

Lavendel är en liten vedartad buske med ursprung vid Medelhavet och den är en av de mest populära arterna i våra trädgårdar för sitt vintergröna bladverk och färgglada doftande blommor.

Rustik och väldigt enkel att odla, lavendel är motståndskraftig mot både värme och kyla och älskar riktigt ljusa platser och väldränerad jord. Det finns cirka 25 olika sorter, som skiljer sig främst i bladens form och blommornas form och färg. Nedan visar vi dig de 10 vackraste att odla.

1. Den klassiska

Maja Dumat/Flickr

Den mest klassiska lavendeln är varianten L. angustifolia, även känd som äkta eller vanlig lavendel på grund av dess utbredda användning inom örtmedicin och kosmetika. Den kräver inte mycket skötsel och kännetecknas av långa stjälkar utan kvistar och spikformade blommor i toppen.

Advertisement

2. Den vita

Wikimedia Commons

Lavanda angustifiloa var. Edelweiss är en speciell sort av den klassiska lavendeln, kännetecknad av sin klotformade form med snabb och enhetlig tillväxt, men framför allt av vita blommor med svaga blå eller lila nyanser. Dess dimensioner är små, de överstiger inte 60-65 cm, och blommar mellan juni och augusti.

3. Den vilda

Apua/Flickr

Känd som vild lavendel, L.stoechas är den som doftar mest av alla lavendelsorter och är särskilt uppskattad för sin otroligt långa blomning. Ursprungligen från Provence, där den växer nära havet, är denna växt därför resistent mot saltvatten och framstår som en liten buske som når 40-60 cm, särskilt lämplig för att skapa bårder i medelhavsträdgårdar.

4. Den engelska

Forest & Kim Starr/Wikimedia Commons

L.dentata är känd som engelsk lavendel och kännetecknas av gråaktiga blad med tandade kanter och blåvioletta blommor som ser ut som tunna piggar. Den blommar under juli, augusti och eftersom den fruktar kyla bör den odlas vid temperaturer över 5 grader.

5. Dansaren

Pickpik

L. stoechas "Ballerina" även känd som spansk lavendel kännetecknas av sina tvåfärgade blommor. I den övre delen av spetsen bärs stora vita blommor som blir rosa och sedan lila när de mognar, medan det i den nedre delen finns mindre lila blommor. Denna sort är särskilt lämplig som prydnadsväxt, inte bara för dess speciella skönhet, utan också för dess starkt doftande bladverk.

Advertisement

6. Hybriden

F.D. Richards/Flickr

Lavandula (L. X intermedia) är en hybridart av lavendel skapad för trädgårdar och används för beredning av rengöringsmedel, men inte för medicinskt bruk. Dess doft är intensiv och kan bara reproduceras genom att man tar skott av den.

7. Den största

Ji-Elle/Wikimedia Commons

L. latifolia är en mindre utbredd art på grund av den högre andelen kamfer och den svaga intensiteten av dess arom, men är trots det uppskattad för sin mer massiva form. Den lockar även till sig bin och är myggavvisande. Blommorna har en blåviolett färg som blommar på sensommaren

Advertisement

8. Den provensalska

Pixnio

Den mest typiska varianten av ProvenceL. Xintermedia "Grosso", är en lavendel i större storlek jämfört med de andra sorterna. Den används särskilt för att utvinna eteriska oljor, vilken avkastningen är överlägsen. En väldoftande växt som är lämplig för häckar och för bårder.

9. Den rosa

Agnieszka Kwiecień, Nova/Wikimedia Commons

En sort som kännetecknas av väldoftande ljusrosa spikformade blommor, det är en växt med en kompakt vana som är lämplig för att skapa bårder.

Advertisement

10. Dwarf

Irene Grassi from Italy/Wikimedia Commons

Även känd som dvärglavendelL. angustifolia "Hidcote" är en av de mest utbredda sorterna, särskilt kompakt och väldigt lämplig för att skapa prydnadsbårder och rabatter. Dess blommor är mörkblå och blommar även på hösten och behåller sin färg även efter torkning.

Och du, vilken sorts lavendel föredrar du?

Advertisement