Lämna det inte utomhus: 8 föremål som inte bör förvaras på balkongen

av Titti Carlberg

11 Augusti 2024

balkong
Advertisement

Att ha ett utomhusutrymme är inte bara ett sätt att njuta av frisk luft under den varma årstiden, utan för många av oss representerar det också ett extra utrymme för förvaring av föremål som vi inte vet var vi ska lägga i bostaden.

Även om vi tror att det går bra att förvara föremål som är avsedda för utomhusbruk i dessa områden av bostaden, skulle det ibland vara att föredra att välja en mer skyddad plats för dessa material som faktiskt kan påverkas av atmosfäriska ämnen.

Nedan föreslår vi 8 föremål som bör förvaras inomhus.

1. Föremål mot insekter

willow_and_the_crystal_moon/Instagram

Ljus, facklor och insektsspiraler är utan tvekan väldigt användbara under dina utomhusdagar och kvällar, men för deras bevarande skulle det vara bättre att välja en mer skyddad plats, långt från fukt, mögel och temperaturförändringar. Frekventa temperaturförändringar och exponering för solljus kan lätt göra att stearin, facklor och spiraler spricker och går sönder. Regn kan dessutom förstöra ljus, facklor och spiraler genom att fylla dem med vatten, vilket gör dem oanvändbara. Aromen och följaktligen den avstötande verkan kan lätt gå förlorad genom långvarig exponering av atmosfäriska ämnen.

Av alla dessa skäl, välj stängda och skyddade platser för förvaring av dessa tillbehör när de inte används.

Advertisement

2. Möbelklädsel

@jusathome/Instagram

Mjuka möbler, kuddar och andra sorters möbelklädsel håller längre om man skyddar dem när de inte används eller under vintersäsongen, även om de är avsedda för utomhusbruk. Placera mindre föremål som är lättare att manipulera i vattentäta lådor och ställ in dem inomhus, medan skrymmande möbler bör täckas av vattentäta överdrag som skyddar dem mot atmosfäriska ämnen.

3. Redskap för grillen

@excatbargains/Instagram

Det spelar ingen roll om man har ett utrustat utekök eller bara en flyttbar grill, i vilket fall som helst behöver man använda sig av några grundläggande verktyg som kol eller andra bränslen, men även metalltillbehör som tänger och grillformar. Alla dessa redskap kan bli förstörda om de ständigt utsätts för atmosfäriska ämnen och, när det gäller redskap av metall, kan de täckas av rost och lämna synliga och outplånliga fläckar på ytan.

4. Krukväxter utan dränering

@thegardeningkind/Instagram

Utomhusutrymmen är den idealiska livsmiljön för alla växtarter och om klimatet är rätt kan även våra krukväxter växa sig frodiga ute på våra balkonger. Vi mäste dock vara särskilt uppmärksamma på valet av krukor som vi använder till växterna: det är viktigt att vi väljer modeller som är utrustade med lämpliga dräneringshål för att undvika vattenstagnation som lätt kan orsaka rotröta och leda till att växterna vissnar.

5. Husdjursmat

Pexels

Om man har husdjur kanske man vill ha sällskap av ens pälsklädda vänner medan man ägnar sig åt aktiviteter utomhus. Men att förvara deras matskålar och matförråd på balkongen är kanske inte en av de bättre idéerna eftersom det lätt kan locka oönskade gäster. Välj en stängd plats för att förvara maten och lägg den i lufttäta behållare efter öppning.

Advertisement

6. Korg och rottingmöbler

Precis som med kuddar och möbeltyger är korg- och rottingmöbler också designade för utomhusbruk, men de kan dock lätt förstöras om de utsätts för atmosfäriska ämnen. Även dessa möbler bör förvaras på en stängd plats när de inte används under en längre tid eller alternativt skaffa vattentåliga överdrag att täcka dem med när de inte används.

7. Elektronik

@ruzzleduzzledog/Instagram

TV-, radioapparater och andra tekniska föremål är idag vår mest utbredda dagliga följeslagare och därför brukar vi använda dem även under de timmar vi tillbringar utomhus. Dessa produkter är dock väldigt känsliga för fukt och mer allmänt för atmofäriska ämnen, därför bör vi förvara dem inomhus efter användning. Men om du har enheter som uteslutande är avsedda för utomhusbruk bör du skaffa möbler som är speciellt utformade för utomhusförvaring så att de skyddas från att förstöras av atmosfäriska ämnen.

Advertisement

8. Sport- eller trädgårdsutrustning

@carlan.at/Instagram

Det finns många sporter som utövas utomhus, men dina utomhusutrymmen kanske inte är bra för att förvara din utrustning. Cyklar, skotrar, skateboards, rullskridskor och annan utomhusträningsutrustning kan förstöras av atmosfäriska ämnen, vilket tvingar dig att byta ut dem i förtid. Det är bättre att förvara dem i ett garage eller skaffa lufttäta och vattentåliga behållare för utomhusförvaring av mindre föremål. Dessa behållare kan också vara en bra idé för utomhusleksaker som bollar, vattenpistoler, hinkar och spadar.

Var också försiktig med trädgårdsverktyg, de är visserligen designade för utomhusbruk men är oftast gjorda av metall och trä, vilka lätt kan förstöras efter långvarig kontakt med atmosfäriska ämnen.

Och du, vilka andra föremål förvarar du utomhus?

Advertisement