Ett utomhusrum: idéer för en relaxavdelning som blir perfekt på sommaren och längre fram

av Titti Carlberg

06 Augusti 2024

Advertisement

Vilken uteplats som helst som våra hem erbjuder förtjänar alltid att utnyttjas för en stunds relax. Trädgårdar, balkonger och terrasser, hur små de än är, erbjuder ytor som kan förvandlas till mer eller mindre utrustade utomhusrum, ibland även utrustade med ett utekök. Allt beror på vad man har för smak och det faktiska tillgängliga utrymmet! Kolla in idéerna nedan.

1. Rabatter av cement, men också en relaxhörna

@theinteriorfox/Instagram

Perfekt för små innegårdar eller lite större terrasser och balkonger, rabatterna som löper längs omkretsen kan skapas på ett sådant sätt att det även finns plats för bekväma sittplatser, som kan fyllas med kuddar och kanske kompletteras med små bord framför, att utnyttjas vid tusen olika tillfällen. 

Advertisement

2. Måttbeställda strukturer av trä

@forestgardenltd/Instagram

Samma sak kan naturligtvis också göras av trä, som först bör behandlas för att stå emot väderomslag, men som alltid skänker ett varmt och inbjudande hörn.

3. Höga murar? Inga problem

@ threerootsgroup/Instagram

Ibland är husen omgivna av höga staket, eller av ytterväggar i byggnaden bredvid som skapar utrymmen som uppenbarligen är för smala för att bli utomhusrum. Men med en matchande inredning, extremt enkel och minimalistisk, blir det genast trevligt att tillbringa lite tid på innergården!

4. Inspirerad av boho

Maria Rojas/Pinterest

En enda träbänk mot byggnadens yttervägg, täckt med färgglada kuddar och omgiven av en explosion av frodig vegetation: när det redan finns växter som gör allt dekorationsarbete (och privacy!) krävs det inte mycket för att skapa en drömhörna att ta sin tillflykt till.

5. Litet utrymme, mycket smakfullt

@eastlondongardendesign/Instagram

Ännu fler vertikala blomkrukor som ger plats för sittplatser. Lägg till ett matchande bord i inredningen så har du på ett ögonblick skapat ett utrymme där du kan äta frukost eller koppla av med att läsa.

Advertisement

6. Klassisk tidlös charm

@elmcottage1916/Instagram

En bänk av trä med matchande fåtölj och bord. Ett parasoll som ger skugga (kan även vara ett träd) och en tjock grön mur som skyddar allt runt omkring för att ge svalka, färg, doft och till och med ljudisolering. Vad kan vara bättre?

7. De flexibla linjerna hos rotting

@vintagekey_fl/Instagram

De som bor i varmare klimat, och som bekvämt kan förvara möblerna utomhus, kan knappast motstå lockelsen med rottingmöbler: soffor, fåtöljer och soffbord med flätade smidiga linjer, som alltid lyckas göra ett bra intryck och ännu mer mot en växtfylld trädgårds- eller balkongbakgrund.

Advertisement

8. En orientalisk touch

Cornelia Gramescu/Pinterest

En terrass eller ett golvinrett hörn i trädgården är den idealiska platsen att täcka med en matta och möblera med bekväma kuddar och sittpuffar, i perfekt orientalisk stil. Det krävs inte mycket och med rätt ljus garanteras stämningen även på kvällen.

9. Gunga lätt

@ husihagen/Instagram

När man är liten är det gungor, som vuxen är det en hammock som vaggar oss lätt: vi gillar verkligen den där som får oss att känna det som att vi svävar i luften, så varför inte tänka på ett utrymme i trädgården för en bekväm hammock, nästan som en svävande säng?

Advertisement

10. Behovet av avkoppling

@vic0606/Instagram

Tänk om relaxhörnet är ett riktigt täckt vardagsrum, men utomhus? Tak och väggar av glas, som gör det till en del av trädgården när allt är öppet, men som går att stänga för att kunna njuta av det gröna hörnet även på vintern. Med rätt utrymme och budget blir det ett element som verkligen pryder hemmet.

11. Äta och slappa

@emilyslotte/Instagram

En god lunch eller middag, och sedan bara sitta och slappa utomhus: det kan man göra när man har ett utekök, som detta i murverk som rymmer både matlagningsdelen och bekväma sittplatser.

Vilken är din drömlösning för din uteplats?

Advertisement