Finns det fästingar i din trädgård? Få bort dem med dessa naturliga metoder

av Titti Carlberg

07 Augusti 2024

Hundvalpar sittandes på gräsmattan i trädgården

Rawpixel

Advertisement

Fästingar är tyvärr väldigt vanliga parasiter i utomhusområden och kan påträffas särskilt under sommaren, när de lämnar sina skydd attackerar de djur och människor för att nära sig. Potentiella bärare av sjukdomar, dessa insekter förökar sig väldigt snabbt och av denna anledning är det nödvändigt att omedelbart ingripa för att stoppa spridningen av dem.

Lyckligtvis finns det många väldigt användbara naturliga medel för att bekämpa fästingar i trädgården och föreslår några nedan.

Först och främst rent och städat

Det första man ska göra för att förhinda eller eliminera fästingangrepp är att alltid hålla trädgården ren och städad. Faktum är att dessa insekter älskar skuggiga och fuktiga platser och därför är det viktigt att utföra förebyggande åtgärder som naturligt eliminerar dem:

  • klipp regelbundet gräset: högt gräs är en utmärkt källa till skugga för fästingar och därför är det viktigt att regelbundet klippa gräset för att att eliminera eventuella skyddsplatser;
  • kratta bort klippt gräs och löv: även städningen är viktig, eftersom löv och klippta grässtrån skapar skuggade områden som underlättar ackumuleringen av fukt, vilket skapar idealiska miljöer för fästingar, precis som större skräp kan vara en utmärkt tillflyktsort för möss och andra gnagare som potentiellt bär på fästingar;
  • staket och skyddsområden: det är viktigt att inhägna trädgården för att hålla herrelösa och vilda djur borta så gott det går eftersom de lätt kan bära på fästingar. Och samtidigt är det viktigt att skapa en barriär mellan trädgården och omgivande skogsområden med sågspån eller grus, vilket hindrar tillträde för fästingar.

 

Advertisement

Grönt ljus för solen

mr_giliii/Instagram

Skugga är utan tvekan ett riktigt universalmedel under varma sommardagar, och att släppa in solen i din trädgård är till stor hjälp mot fästingar. Ta konstant hand om buskarna och träden i din trädgård, beskär dem regelbundet och håll dem friska så att deras skugga lämnar utrymme för solen på gräsytorna. Miljön blir på så sätt mindre fuktig och bristen på skydd är avskräckande för parasiterna.

Naturliga medel mot fästingar

OakleyOriginals/Flickr

Utöver de förebyggande åtgärder som anges ovan finns det flera naturliga medel som är användbara för att eliminera fästingar från trädgården utan att använda kemiska bekämpnigsmedel:

  • naturliga rovdjur: höns och fåglar livnär sig på fästingar och kan därför vara till stor hjälp för att hålla dem borta; föda upp kycklingar eller odla växter som fåglar livnär sig på, sätta upp fågelholkar och fågelbad så att de villigt kommer in i din trädgård, vilket blir en naturlig kontrast mot spridningen av fästingar;
  • naturligt insektsmedel: använd eteriska oljor för att alltid ha din trädgård ren och desinficerad; rosmarin, mynta, lavendel, eukalyptus, citron och tea tree är kända för sina antibakteriella och antiparasitära egenskaper, vilka håller fästingar och parasiter borta på ett naturligt sätt. 
    Att odla dessa växter i trädgården kan också visa sig vara väldigt användbart, de stöter bort parasiterna med sin doft som är lika tilltalande för människor som den är obehaglig för insekter.

Och kom ihåg: om fästingar trots dessa försiktighetsåtgärder fortsätter att besöka din trädgård, ring efter professionell hjälp!

 

Advertisement