För fräsch och väldoftande tvätt även i stekande hetta, välj naturliga produkter

av Titti Carlberg

12 Augusti 2024

Peakpx

Advertisement

Våra kläder behåller ofta några särskilt intensiva lukter trots att vi tvättar dem i tvättmaskin. Detta problem uppstår särskilt på sommaren när svettlukten tenderar att tränga in djupt i fibrerna vilket gör att den blir svår att få bort. Men inte heller de andra årstiderna är fria från detta problem: rök, fukt, mögel och matlagningsos är bara några av de lukter som kan finnas kvar länge i tvättade kläder.

Som tur är finns det några naturliga medel som kan hjälpa oss att lösa detta problem, vilket gör att tvätten alltid känns fräsch och väldoftande, och ger oss en känsla av fräschhet som är användbar för att motverka den brännande sommarvärmen. Låt oss se dem nedan.

I tvättmaskinen: bikarbonat och grovsalt

För att få bort dålig lukt redan vid tvätt i tvättmaskinen finns det olika naturliga produkter som vi kan använda. Bland dessa är natriumbikarbonat och grovsalt produkter som alltid finns i våra skafferier och som kan visa sig vara till stor hjälp:

  • natriumbikarbonat: används ofta för att deodorisera skor, kylskåp och mer allmänt små utrymmen, natriumbikarbonat har visat sig vara otroligt användbart även i tvättmaskinen. Häll 120 gram direkt i tvättmaskinstrumman, det hjälper att balansera pH och eliminera fläckar under tvätten, samt neutralisera dålig lukt på ett naturligt sätt.
  • grovsalt: två matskedar av denna vanliga matlagningskrydda som läggs direkt i tvättmaskinstrumman tillsammans med tvätten är väldigt användbart för att bekämpa dålig lukt och annat: faktum är att salt kan hålla tygerna mjuka, samt bevara färgen på mörka eller färgade plagg och skydda vita plagg från att gulna.

Advertisement

Eterisk olja

Även eteriska oljor är perfekta allierade för att fräscha upp och parfymera tvätten. Valet av doft kommer göra att plaggen alltid lämnar en känsla av fräschet när vi bär dem, vilket gör att vi bättre står ut med sommarvärmen:

  • lavendel: speciellt lämplig för att få tvätten att dofta, det är en typisk sommardoft som dessutom motverkar mal, har antibakteriella och antimögelegenskaper som skyddar våra kläder och minskar på dålig lukt. Du kan droppa några droppar direkt i tvättmedlet eller spraya lavendelvatten på kläderna innan du lägger dem i maskinen. Slutligen, om du använder torktumlare kan du applicera några droppar på en bomullsdiskett eller en garnboll;
  • tea tree: en annan olja med starka antiseptiska och antibakteriella egenskaper, den kan ersätta lavendel för att göra tvätten fräsch och väldoftande;
  • mynta: ett i hög grad uppfriskande medel, dess eteriska olja kan tillsättas under tvättcykeln eller under torkning i torktumlaren;
  • citrongräs: tillsätts under tvätt eller torkning, det fräschar inte bara upp och parfymerar kläderna, utan hjälper också till att hålla irriterande insekter på avstånd.

Välj den eteriska olja du föredrar eller prova att skapa personliga dofter genom att blanda några droppar av varje olja: citrusfrukter, särskilt citron, och aromatiska örter som rosmarin eller timjan, aromer som vanligtvis påminner om sommaren, kan också vara användbara för att känna sig fräschare.

Torka utomhus

markatzopa/Reddit

Att ta vara på de vackra dagarna för att soltorka tvätten är inte bara en utmärkt idé för att dra ner på elförbrukningen, utan också för att alltid få fräsch och väldoftande tvätt. Faktum är att UV-strålar har desinficerande och blekande egenskaper som är användbara för vita tyger (var försiktig med färgade plagg som kan blekna, häng dem alltid ut och in på tork!), medan luftens rörelse naturligt helt tar bort all fukt och dålig lukt, vilket ger din tvätt varaktig fräshör.

För att få ännu bättre resultat och behaglig doft i dina tvättade plagg kan du hänga tvätten nära de aromatiska örterna. Lavendel, timjan, mynta och rosmarin kan faktiskt ingjuta sin arom i tvätten som hänger ute i solen helt enkelt genom att placera torkställningen bredvid deras odlingsplats eller genom att lägga några kvistar mellan kläderna. På så sätt får din tvätt en delikat och naturligt fräsch doft.

Och du, vilka metoder föredrar du för att fräscha upp och parfymera din tvätt?

Advertisement