Odla hibiskus: de vanligaste problemen som kan uppstå och hur man sköter dem

av Titti Carlberg

03 Augusti 2024

närbild av en röd hibiskusblomma

Quartl/Wikimedia Commons

Advertisement

Stora, färgglada och omisskännliga blommor: hibiskus finns bland de vackraste växter som återkommer varje år för att färglägga balkonger och trädgårdar på sommaren. De är ganska motståndskraftiga och lätta att odla, men även de kan drabbas av någon sjukdom eller få problem med att växa. Låt oss tillsammans ta en titt på de vanligaste problemen och dess möjliga behandlingar.

Hur man förstår att en hibiskus inte mår bra

För att förstå att en hibiskusväxt är sjuk är det bara att titta på bladens och blommornas allmänna tillstånd: om de inte ser särskilt starka eller frodiga ut, utan snarare saknar energi, verkar vissna och hopkrymta, är det nödvändigt att ingripa.

Under den varmaste perioden, även om de vanligaste odlade sorterna av hibiskus är väldigt motståndskraftiga mot solen och begränsade perioder av torka, är det troligt att problemet kan lösas genom att vattna plantan väl. Och när man ska återställa en situation som vattenbrist måste man vattna långsamt men rikligt, för att ge den torra jorden tid att långsamt suga i sig vattnet, se dock till att dräneringen är bra i krukorna och att det inte bildas en pöl av stagnerat vatten under de växter som är planterade i marken. Faktum är att vattenstagnation skadar dessa växter.

Advertisement

Sjukdomar som hibiskusen kan drabbas av

närbild på en orange hibiskusblomma

Jeffry Surianto/Pexels

Förutom bevattningsproblem kan det hända att växten blir sjuk på grund av någon jordsjukdom eller att den drabbas av parasiter. Här är några av de vanligaste fallen att överväga.

  • Apikal eller avgränsad torrhet (på engelska, dieback disease): när växten mår bra, men har en vissen och synligt förlorad gren, kan det hända att det är det här som är problemet. Vanligtvis handlar det om att svamp eller bakterier har angripit växten från något sår, eller kanske bara från någon trasig kvist. Andra gånger har blomman vissnat men inte fallit, istället förblir den ansluten till växten vilket får stjälken att ruttna (vanligtvis under hög luftfuktighet som alltid gynnar spridning av svampar och bakterier). I dessa fall är det bara att hitta den del som påverkas av problemet, ta en sax med väldigt vassa blad, som måste steriliseras, och klipp bort den skadade delen. Börja helst där grenen är skadad och fortsätt sedan med progressiva snitt tills du hittar det första friska materialet och stoppar där. Tänk alltid på att rengöra saxbladen med sprit före varje nytt snitt för att inte sprida infektionen. Om snittet är på en tjock gren med en betydande exponerad diameter kan du täcka såret med speciella läkande hartser för växter.
  • Vissnande (på engelska, wilt disease): det finns vissna blad i hela växten och att vattna förändrar ingenting. Ibland identifieras det som rotröta, men bara för att vissa svampar utvecklas i jord och sedan tar sig in genom rötterna. Vanligtvis blir bladen på en växt som drabbats av denna sjukdom oförmögna att tillgodogöra sig näringsämnen (svampen påverkar kapillärsystemet), de blir inte gula eller bruna, utan förblir gröna men tappar all kraft.
    Det är lite svårare att behandla, men man kan försöka med detta:
    1. Skydda växten från stark sol, ställ den gärna i ett ljust läge men inte i direkt sol.
    2. Spraya vatten på bladen, och även på jorden om den är torr, kanske lite mer rikligt men utan att överdriva.
    3. Ta bort alla gulnande blad, men inte de gröna även om de har vissnat. Man behöver heller inte klippa ner grenar.
    4. Fortsätt att spraya vatten på bladen, på alla sidor, varje dag. Ha tålamod, det kan ta upp till ett par månader eller mer för att återställa växten.
    5. Man kan också applicera Neem oljeprodukter i jorden, som hjälper mot vissa svampar och sjukdomar.

 

Andra möjliga tillstånd

fläckar på hibiskusblad

Scot Nelson/Wikimedia Commons

Det kan också hända att man lägger märke till andra tecken på hibiskusen som:

  • svarta fläckar på bladen, med gula kanter. Orsaken är några utbredda patogener som utvecklas under förhållanden med hög luftfuktighet. För att förhindra detta, undvik att vattna för mycket och säkerställ korrekt exponering och ventilation för växten.
  • fjällinsekter: dessa små vita beläggningar måste omedelbart avlägsnas för hand, slängas iväg (långt från växten och marken runt växten). Därefter ska den omedelbart behandlas med anti-kochenillprodukter eller Neemolja enligt tillverkarens instruktioner.

Med lite omsorg kan vi rädda alla våra favoritväxter!

Advertisement