Perfekt gräsmatta trots intensiv hetta: tips för underhållet av gräsmattan på sommaren

av Titti Carlberg

02 Augusti 2024

baronfebdasch/Reddit

Advertisement

Att ha en grön och frodig gräsmatta i trädgården är inte alltid en lätt uppgift, framför allt inte när temperaturen stiger på sommaren och solens strålar blir väldigt intensiva. Dessutom, under denna period, sätter bristennederbörd och den ökade passagen på gräset, på grund av intesifieringen av utomhusaktiviteter, gräsmattan på prov, vilket gör det ännu lättare för den att gulna och torka ut.

Som tur är finns det några försiktighetsåtgärder som vi kan vidta för att säkerställa att gräsmattan förblir grön och glänsande under perioder av intensiv värme och vi visar dem för dig i den korta beskrivningen som följer nedan.

1. Frekvent klippning av högt gräs och mulching

Under sommaren är det lämpligt att öka frekvensen på klippning av gräsmattan, från var 10:e dag till var 5:e, för att få kortare klipp som du kan använda som kompost för att behålla störe mängd fukt. För detta ändamål kan du skaffa en mulching-gräsklippare eller helt enkelt låta bli att samla upp det klippta gräset, eventuellt lägga till en mulchingplugg till din gräsklippare.

Stjälkarna bör också lämnas på en högre höjd, cirka 8 centimeter för att underlätta värmeavledning genom lövbladet och skydda gräskragen från överdriven strålning och värme.

Advertisement

2. Vattna tidigt på morgonen

Oregon State University/Flickr

Den idealiska tiden för att vattna gräsmattan på sommaren är på morgonen, strax före gryningen. Genom att vattna gräsmattan djupt vid den här tiden på dagen kan du skydda den från överdriven värme under de följande timmarna, vilket minskar avdunstning och säkerställer att vattenreserven bevaras under hela dagen. Bevattning på morgonen skyddar också din gräsmatta från eventuell utveckling av svampsjukdomar, därför rekommenderas det att inte vattna på kvällen.

Det räcker med att vattna den en eller två gånger i veckan, vilket bör göras efter att du har säkerställt att det inte kommer att regna under dagen. Använd de så kallade indikatorområdena för att utvärdera behovet av vattning: de områden där jorden är mer sandig eller mer dränerande visar tecken på att vissna och ändra färg före andra områden vilket indikerar att det är dags att vattna.

Sällsynt men djup bevattning tidigt på morgonen hjälper dig avsevärt att minska på vattenkonsumtionen.

3. Behandlingar för att stödja gräsmattan

1_2NV/Reddit

Det finns 4 olika sorters behandling som du kan applicera på gräsmattan på sommaren för att hjälpa den att bättre klara värmen:

1. Kaliumrikt gödselmedel: bör fördelas på gräset 4-5 veckor innan temperaturen överstiger 30 grader; kalium ökar motståndet mot överdriven värme och trampning samtidigt som det minskar på behovet av vatten;
2. Behandling med bruna alger: ytterligare en hjälp mot termisk stress, brunalgbehandling kan administreras ungefär varannan vecka utspädd i vatten tidigt på morgonen, vilket avbryter den vanliga bevattningen i 24 timmar efter applicering;
3. Skyddande fotoreflekterande pigment: dessa produkter skyddar gräset från skador orsakade av UV-strålar och måste appliceras på det torra gräset, helst tidigt på morgonen och sedan inte vattnas på 24 timmar;
4. Kiseloxider; dessa produkter är användbara för att stärka växtstrukturen särskilt på bladnivån och måste appliceras ensamma innan den intensiva värmen anländer, upprepa behandlingen efter 4 veckor, men bara om värmen består.

Vilka andra tips följer du för en gräsmatta som alltid är intensivt grön under augustisolen?

Advertisement