Sand på baddräkten: hur man får bort den helt

av Titti Carlberg

01 Augusti 2024

En kvinna sedd bakifrån liggandes på stranden klädd i en sandig baddräkt

Karolina Kaboompics/Pexels

Advertisement

Om sommar betyder strand och hav, så finns också sanden att skaka av oss, och från baddräkten när vi kommer hem. Det finns inget sätt att undvika att sandkorn fastnar i tyget medan vi solar, simmar eller leker på stranden och detta är ännu mer sant för barn. Det är ibland även svårt att all sand lossnar när vi tvättar baddräkten i tvättmaskinen:  hur får man bort sanden från baddräkten? Låt oss tillsammans titta på lite användbar information.

Att få bort sand från baddräkten: steg för steg

En omöjlig uppgift? Nej, inte direkt, om vi kommer ihåg några användbara tillvägagånssätt på stranden.

1. Skaka baddräkten ordentligt: det är alltid bäst att göra detta innan man kommer hem, eller innan man sätter sig i bilen, så gör det på stranden. Byt till andra kläder när du är säker på att du inte ska bli sandig igen, och låt baddräkten torka helt, så att du genom att skaka den rejält verkligen får bort det mesta av sanden. Om den förblir fuktig vet vi att det är osannolikt att få bort all sand.
2. Blötlägg den inte utan använd rinnande vatten: det finns ingen anledning att tvätta baddräkten med tvättmedel varje dag, men vi vill heller inte känna sanden när vi tar på oss den nästkommande dag
Så när vi väl kommer hem håller vi den under rinnande kallt vatten även på de svårare punkterna: foder och sömmar i synnerhet, vi kanske också borstar av den med en tandborste för att få bort alla korn. Först senare, när vi är säkra på att vi har fått bort allt, kan vi låta den dra en stund i rent vatten och sedan skölja noggrant en gång till.
3. Efter att baddräkten har torkat helt (helst liggande på torkställningen), skaka den igen, och vid behov använd en borste eller en tandborste för att få bort eventuella kvarvarande korn. Man kan också blåsa på de mest oåtkomliga punkterna med en hårfön inställd på kalluft.

Advertisement

Tvätta baddräkten

en liten flicka sittandes på stranden klädd i sin baddräkt

Ashley K Bowen/Pexels

Dessa instruktioner är även användbara före och efter att baddräkten tvättats, det vill säga när vi inte bara har sköljt den utan tvättmedel. Och för att baddräkten ska hålla längre är det en bra idé att komma ihåg några tips för tvätt.

  • Föredra att handtvätta den eller på ett program för mildtvätt;
  • Använd kallt vatten eller på sin höjd ljummet;
  • Torka den plant;
  • Tillsätt två matskedar bikarbonat i vattnet innan du sätter igång tvätten, för att underlätta borttagningen av feta fläckar som de från solskyddskräm, och för att deoderisera bättre;
  • Om du tvättar den för hand, vrid ur lätt, komprimera istället för att vrida tygerna.

Med rätt skötsel kan badräkten hålla längre än en säsong!

Advertisement