Castile-tvål: vad är det och hur använder man det i hushållsuppgifterna

av Titti Carlberg

31 Juli 2024

hantverkstvålar staplade på en bomullshandduk

Vie Studio/Pexels

Advertisement

Bland de mest kända och naturliga tvålar för hushållsuppgifter och personlig vård finns förvisso Marseille-tvålen, men dess mycket nära släkting, Castile-tvålen, förtjänar också mycket uppmärksamhet. Den är också av vegetabiliskt ursprung, helt biologiskt nedbrytbar och utgör därför ytterligare ett hållbart alternativ till många hushållsrengöringsprodukter. Låt oss tillsammans se vad det är och några användningsområden i hushållet.

Vad är Castile-tvål

Castiletvålen är en tvål som gjordes av vegetabiliska ingredienser i den historiska regionen Kastilien, i Spanien. 
Faktum är att den producerades traditionellt helt med olivolja (i detta är den relaterad till den i Marseille) och med tiden har bearbetningen lett till alternativ som även inkluderar andra vegetabiliska oljor som kokos, jojoba eller hampa. Oljan bearbetades med vatten och lut (produkten som härrör från träaska), och enligt vissa rekonstruktioner verkar det som att produktionen går tillbaka till 400-talet e Kr.

Sedan urminnes tider har därför dess egenskaper utnyttjats både inom personlig vård och hushållsuppgifter. Den är älskad för sina återfuktande egenskaper på kroppen, men också för dess antioxiderande, antiinflammatoriska och helande egenskaper, och den är väldigt mild.

Dessutom i hantverksmässiga eller naturliga och veganska formuleringar är den en helt biologiskt nedbrytbar tvål, det vill säga ekologisk och bra för miljön.

Advertisement

Castile-tvål i hushållsuppgifterna

Castile-tvål som blandas med andra rengöringsingredienser

Dr Bronner via Instagram

När det gäller hushållsrengöring kan man i princip använda den på alla sätt som rekommenderas för Marseille-tvål: från rengöring av ytor till disk och tvätt.

Tii exempel:

  • Som diskmedel:120 gram flytande tvål (eller späd ut en fast tvål i vatten, med en koncentration som motsvarar 100 gram per liter vatten), som ska blandas i en flaska med två matskedar alkoholvinäger eller en tesked citronsyra. Du kan parfymera det genom att tillsätta några droppar av valfri eterisk olja, sedan är det klart att användas!
  • Som avfettande medel kan du använda den på praktiskt taget alla ytor, inklusive trä och marmor. I detta fall ska du bara blanda flytande tvål och vatten, mycket utspädd för att kunna sprayas med en sprayflaska. Om du vill kan du tillsätta en matsked bikarbonat, och skaka alltid rejält före användning.
  • I tvätten, du kan gnugga den fasta tvålen direkt på fläckar med lite varmt eller ljummet vatten och på så sätt förbehandla före huvudtvätten, eller hälla flytande Castile-tvål i tvättmedelsfacket.
  • Till växter: Castile-tvål kan fungera som medel mot kochenille, när angreppet ännu inte är särskilt omfattande. Blanda vatten och 70% alkohol i lika mängder och tillsätt en eller två teskedar castile-tvål, och förbered på så sätt en spray att spraya när du ser fjällinsekterna. Vänta några minuter innan du fortsätter med manuell borttagning med en bomullstuss eller en mjuk tandborste.

Har du aldrig använt Castile-tvål i hushållssysslorna?

Advertisement