Hur man eliminerar mögel från tyger på balkongen eller i trädgården

av Titti Carlberg

05 Augusti 2024

En tygklädd stol i en solig trädgård

Rawpixel

Advertisement

Solstolar, fåtöljer, sängar och olika sorters soffor: på sommaren inreder vi balkonger och trädgårdar med alla sorters möbler som kan göra våra utomhusplatser mer bekväma. Men det är oundvikligt att möblerna utsätts för väderomslag, blåst och fukt på natten. Möbeltyger riskeras att fläckas på grund av mögel som kan utvecklas på bara ett par dagar. Även parasoller och skydd av tyg påverkas av detta, så hur får man bort dessa fläckar? Vi har några alternativ att prova.

Hur man rengör utomhustyg som är fläckat av mögel

När vi ska rengöra utomhustyger som förstörts av mögel måste vi utrusta oss med: 

  • En borste eller kvast för att sopa bort all smuts från tyget, därför med mer eller mindre hård borst beroende på hur tåligt tyget är.
  • Vanligt blekmedel eller väteperoxid: det förstnämnda ska användas på vita och resistenta tyger, det andra för färgade eller mer ömtåliga tyger.
  • Handskar
  • Dammsugare

Tillvägagångssätt:

  1. Flytta allt till en öppen plats så långt från bostaden som möjligt för att undvika att sporerna tar sig in i huset.
  2. Borsta bort det mesta av smutsen, var särskilt uppmärksam på mögelfläckarna
  3. Avsluta med att dammsuga, för att även få bort fint damm och smuts som har lossnat från ytan.
  4. Om möjligt, ta bort kuddfodralen och blötlägg örngotten och andra tyger i varmt vatten och blekmedel eller väteperoxid i en halvtimme. Blanda ALDRIG dessa två ämnen.
    Om det inte är ett avtagbart fodral, förbered då blandningen i en sprayflaska och spraya generöst på fläckarna och lämna det att verka i en timme.
  5. Skölj noga.
  6. Lufttorka. Om tygerna är tunna är det ännu bättre att låta dem torka i solen, vilket hjälper till att neutralisera svamp och mögelsporer.

Advertisement

Andra grundläggande försiktighetsåtgärder

en vit madrass med mögelfläckar på en säng i trädgården

Creativo

Efter att ha rengjort allt får man inte glömma rengöringen av redskapen:

  • Dammsugaren: byt påse direkt eller om den är påslös, tvätta ordentligt (med varmt vatten och väteperoxid eller blekmedel) behållaren där smutsen hamnar.
  • Borsten eller kvasten: även i det här fallet är det bäst att neutralisera mögel som har hamnat mellan stråna istället för att riskera att sprida sporer på annat material där vi använder borsten. Så blötlägg den i två matskedar blekmedel eller tre till fyra av väteperoxid, tänk på att det förstnämnda är mer aggressivt och kan förstöra borstens ömtåliga material. Skölj sedan noga, om du gör det utomhus, se till att undvika att sköljvattnet hamnar nära växter.

Under tvätten

  • Undvik att andas in mögelsporer, så skydda dina luftvägar.
  • Undvik också att röra vid möglet med oskyddade händer, så använd alltid handskar.

Och allmänt

  • Lägg undan kuddar och olika tyger i slutet av dagen och i slutet av säsongen, det är endast när de är helt torra som det går att undvika att mögel bildas på nytt
  • Om man förvarar dem i stängda skåp eller garderober måste man komma ihåg att vädra dem lite då och då.

Med rätt uppmärksamhet kommer du praktiskt taget inte längre se mögel på dina utomhustyger!

Advertisement