Vissnar din hortensia? Möjliga orsaker och lösningar för att göra den välmående igen

av Titti Carlberg

30 Juli 2024

iAriel20/Reddit

Advertisement

Hortensia är bland de mest älskade växterna för prydnadsändamål på grund av dess majestätiskt vackra blommor. Den är också anpassningsbar för odling i krukor och gör sig vacker i parker och trädgårdar, men också på balkonger och terrasser, vilket berikar dem med livlighet och färg.

Det kan dock hända att hortensior ibland börjar se lite vissna ut, blad och blommor faller av och de får ett torrt och ohälsosamt utseende. I dessa fall finns det flera åtgärder att vidta innan man ger upp, beroende på de möjliga orsakerna till att den vissnar. Vi föreslår dem i beskrivningen nedan.

Dålig bevattning

Under de varmaste dagarna händer det ofta att hortensior tappar sina blad under dygnets centrala timmar, men om deras utseende är oförändrat på kvällen eller om du ser bladen hänga nedåt även på morgonen, är orsaken förmodligen dålig bevattning. På sommaren kan du behöva öka frekvensen av bevattning på grund av överdriven värme. Bevattningen måste vara djup och utföras vid basen av växten, helst tidigt på morgonen eller på kvällen för att bromsa avdunstningen av vattnet. Frevensen bör vara 2-3 gånger i veckan, men du kan fastställa den mer exakt genom att utvärdera fuktgraden i jorden. Att lägga till kompost hjälper till att begränsa förlusten av fukt.

När det gäller hortensior som står i små krukor, kan du fortsätta med nedsänkande bevattning, ställ krukan i en vattenfylld balja i ungefär 15 minuter, så att växten kan absorbera allt vatten den behöver.

Advertisement

Felaktig exponering i solen

garbanzhell/Reddit

Exponering i solen är också avgörande för att dina hortensior ska trivas. Om bladen och blommorna har ett vissnat utseende kan orsaken i själva verket vara felaktig exponering för ljus och det kan räcka med att helt enkelt flytta din hortensia för att se den frodas igen. Detta är genomförbart när det gäller hortensia i kruka, medan om du väljer att plantera hortensior i trädgården är det nödvändigt att göra en noggran utvärdering för att välja den mest lämpliga placeringen.

Denna växt kräver delvis skuggad placering och föredrar direkt solljus endast under de tidiga timmarna på morgonen. Hitta därför en plats som är skuggad under dygnets centrala timmar, för att förhindra att solstrålarna skadar bladen, ibland till och med bränner dem. I det senare fallet kommer bladen gradvis gulna för att sedan bli bruna och torra.

Felaktig gödsel

Även en felaktig gödsel kan vara orsaken till en vissnande hortensia; näringsbrister visar sig med olika tecken:

  • kväve: bristen visar sig särskilt på våren, när bladen gulnar och lossnar i förtid;
  • magnesium: dess brist visar sig med att de äldre bladen gulnar och visar gröna ådror;
  • järn: bristen visar sig på de nyare bladen med gulnande och permanent gröna ådror.

I alla dessa fall är det möjligt att lösa problemet genom att gödsla med ett specifikt gödselmedel för acidofila växter, som är välbalanserat och väldoserat.

Plantera hortensia i kruka

BeanBurritoNoOnion/Reddit

Om du inte har en trädgård, utan bara en balkong eller terrass, innebär det inte att du måste avstå den majestätiska blomningen av hortensior.

Som redan nämnts, trots att den är en växt som kräver mycket utrymme, är hortensian också perfekt anpassningsbar för odling i krukor; för detta ändamål kommer det att vara tillräckligt att uppmärksamma några grundläggande aspekter:

  • välj en kruka av lämplig storlek;
  • placera den på en delvis skuggad plats;
  • bevattningen ska vara djup och frekvent, tillräcklig för att hålla jorden fuktig och fräsch.

Följ dessa instruktioner för att hålla dina hortensior friska och blomstrande!

Advertisement