Det går bra att frysa ner färsk jäst: användbara tips

av Titti Carlberg

27 Juli 2024

en kub färsk jäst på en tallrik

Creativo

Advertisement

Oumbärlig för många produkter som vi bakar själva hemma, färsk jäst är en ingrediens som de som älskar att baka alltid har hemma. Det är också en färskvara som definitivt bör konsumeras inom förbrukningsdatumet för att förhindra att den bildar mögel eller förstörs på ett sådant sätt att den blir oanvändbar för bakning. Så vad gör vi när vi har mer än vi kommer att använda innan sista förbrukningsdatum? Vi kan frysa ner den, efter väldigt enkla instruktioner. Vi rapporterar dem nedan.

Hur man fryser ner färsk jäst

Jäst bör vanligtvis inte ligga i kylskåpet i mer än sju dagar, framför allt inte om den har öppnats eller hur perfekt vi än packar in den i aluminium- eller plastfolie. Men om vi istället lägger den i frysen kan vi behålla den i ytterligare en månad eller lite längre - även om det är bättre att betrakta 30 dagar som det definitiva datumet.

Det finns bara en försiktighetsåtgärd att komma ihåg när det gäller att frysa ned denna ingrediens: den får inte ha kommit i kontakt med luft. Vilket innebär att vi bara kan lägga oöppnade originalförpackningar i frysen. Låt oss därför omedelbart bestämma vilket öde jästen ska möta: om vi inte är säkra på att använda den innan den förstörs, låt oss undvika att öppna den och istället lägga den i frysen: vi har en månad på oss att konsumera den på ett användbart sätt.

Advertisement

Ytterligare försiktighetsåtgärder

degklump under jäsning

Gageills/Wikimedia Commons (CC0 1.0)

Men tänk om jästpaket har öppnats? Du kan fortfarande frysa ned den: slå in den noggrant i folie, eller ännu hellre i en lufttät påse för att omedelbart bryta kontakten med luften.

Vad ska man göra med den när den tinar? När man tar jästen ur frysen har man två alternativ:

Låta den tina i sitt omslag, utan att öppna den och förvara den i kylskåpet.
Eller
Bryta den i bitar och omedelbart smälta den i ljummet vatten. Tänk alltid på att inte använda för varmt vatten, vilket skulle neutralisera själva jästen (även när den precis är inköpt, och samma sak med pulverjäst).
Det verkar faktiskt som att den bästa metoden för att hålla jästens egenskaper oförändrade vid upptining är att låta den lösas upp direkt i ett glas ljummet vatten i vilken man tillsätter en tesked socker direkt för att snabbt återaktivera den.

Undvik att frysa ned jäst som har passerat sista förbrukningsdatum. Det är dock inte nödvändigt att slänga den: du kan återanvända den som naturligt gödningsmedel för dina växter.

Advertisement