Få balkongens fönsterbräda att se ut som ny igen med några enkla steg

av Titti Carlberg

26 Juli 2024

en utvändig fönsterbräda dekorerad med krukväxter

Creativo

Advertisement

De utvändiga fönsterbrädorna, särskilt om de finns på balkongen, är ofta en extra yta för att ställa prydnadssaker, krukväxter eller verktyg som är användbara för något. Men de utsätts för väderomslag, och av denna anledning blir de väldigt fort smutsiga, också tack vare fläckarna som lämnas av allt vi lägger på dem: så hur kan vi rengöra dem för att få dem att se ut som nya igen? Här är några användbara tips.

En regelbunden rengöring av fönsterbrädor

Det bästa, som alltid när det handlar om hushållsstädning, är att inte missköta dem för länge: just för att de utsätts för väderomslag blir de snabbt smutsiga och att därför ingripa regelbundet innebär att vi inte behöver anstränga oss för mycket.

En universell användbar lösning, oavsett vilket material de är gjorda av, är helt enkelt Marseille-tvål upplöst i vatten: använd icke-slipande svampar för att få bort allt damm, jord, sand och diverse skräp som vanligtvis hamnar på dessa ytor, utan att ge det tid att fastna och bli hårda beläggningar. Faktum är att Marseille-tvål är tillräckligt milt för att inte förstöra ens de mest värdefulla materialen, som till exempel vissa sorters stenar.

Om du bara behöver insistera på några specifika punkter, så kan du gnugga lite bikarbonat, med till exempel en tandborste som inte har för hård borst, men var noga med att skölja ordentligt för att inte lämna kvar lite bikarbonat på ytan.

Advertisement

Få bort hårda beläggningar på balkongens fönsterbräda

märket efter en blomkruka på den utvändiga fönsterbrädan

Creativo

När användningen tvål, utan bikarbonat, inte verkar få önskad effekt kan du ta till "hårdare" tag, men utan att det blir en vana.

  • högtryckstvätt: en trycksatt vattenstråle (eventuellt välja en lägre effekt) är supereffektivt för att eliminera fläckar. Håll munstycket minst 30 centimeter från ytan och rör den långsamt över hela området som ska göras ren, på ett jämnt sätt. Tänk på att den här typen av ingrepp eroderar ytan i det långa loppet, förbrukar den, gör den mer porös och därför mer benägen att snabbt bli smutsig på nytt.
  • Väteperoxid: Om du, efter att ha tvättat noggrant med tvål och vatten, och samtidigt gnuggat med lite bikarbonat, märker fläckar, som rost eller kalkrester som har lämnats av vatten som droppar från krukorna eller samlas vid deras botten, då kan du använda väteperoxid.
    Fönsterbrädor är ofta gjorda av lätta sorters marmor, som travertin, och för dem är väteperoxid ett lämpligt naturligt rengöringsmedel. I vilket fall som helst, se till att skölja ordentligt efter verkningstiden (börja med 15-20 minuter, förläng tiden om det ser ut att behövas) för att inte lämna väteperoxid för länge på ytan.

Kan man använda vinäger, blekmedel eller citronsyra? Visst kan dessa ämnen snabbt få bort många sorters smuts, men de är ganska aggressiva. Om du använder dem väldigt sällan, en eller två gånger om året och utan att överdriva kan de vara bland lösningarna att ha i åtanke, men de fräter på materialet i längden och förstör dem snabbt.

Vilken är din favoritmetod för att göra ren balkongens fönsterbräda?

Advertisement