Orkidéer på sommaren: rätt skötsel för att hålla dem friska i den stekande värmen

av Titti Carlberg

24 Juli 2024

Blommande orkidéer på en fönsterbräda i köket

FantasyDogPack/Reddit

Advertisement

Bland de mest älskade blommorna för prydnadsändamål spelar orkidéer en ledande roll med den sällsynta skönheten i deras fantastiska blommor. Med sommarens ankomst kan dessa växter dock behöva lite extraordinär skötsel för att skyddas från de höga temperaturerna under årets varmaste månader.

Placering, bevattning och gödsel kommer därför att behövas modifieras i enlighet med variationerna i temperatur och bestrålning från solen, för att alltid ge orkidéerna en idealisk miljö så att de fortsätter att frodas.

Nedan får du värdefull information som hjälper dig att ta hand om dina orkidéer även på sommaren.

Placering

Orkidén är en växt som trivs bäst i temperaturer mellan 18 och 26 grader i miljöer där den kan ta emot solljus så länge den är filtrerad. Även på sommaren måste du därför vara särskilt uppmärksam på placeringen av dina orkidéer:

  • om du väljer att ställa dina växter utomhus skulle det vara idealiskt att ha dem i skuggan av höga träd eller på en skuggig veranda eller balkong, så att solljuset filtreras ordentligt. Om du märker att bladen på orkidéen tenderar att få en röd färg måste orsaken tillskrivas för mycket exponering av solljus och det är att föredra att flytta plantan till en mer skyddad plats;
  • om du däremot fortsätter att ha dem inomhus, kommer det att vara nödvändigt att vara uppmärksam på plötsliga förändringar i temperatur och drag, se till att ställa orkidéerna långt från luftkonditioneringen, fläktar och avfuktare, men även från alltid öppna fönster vilket kan leda till överdriven solstrålning eller bildandet av luftströmmar.

Advertisement

Bevattning

bevattning av orkidéer genom vattenbad

impressivelymagnif/Reddit

Kom ihåg att orkidén också har särskilda behov när det gäller fukt och bevattning:

  • se till att din orkidé har en luftfuktighetsnivå på över 50%, ställ eventuellt krukorna på brickor med småsten som är våta av vatten, så att konstant avdunstning bringar luftfuktigheten till optimala nivåer;
  • en annan användbar metod för att hålla fuktigheten konstant består av att regelbundet spraya bladen, men se till att undvika vattenstagnation;
  • vattna växterna ungefär varannan eller var tredje dag om de står utomhus och var fjärde eller femte om de står inomhus, alltid utan att överdriva för att undvika skadlig vattenstagnation både på bladen och rötterna; i det här fallet är den bästa metoden att att ställa dem i ett vattenbad: ställ krukorna cirka 10 minuter i destillerat vatten eller regnvatten, töm sedan ut det överflödiga vattnet. Denna typ av vattning gör att du kan mätta substratet med vatten, vilket förhindrar uttorkning;
  • för att fastställa det exakta ögonblicket för vattning, kontrollera rötterna och barken: vattning kommer att behövas när de första blir grå- eller silverfärgade och det andra blir ljusare i färgen.

Gödsel och parasiter

Orkidéblad som har en bakteriell infektion

Scot Nelson/Flickr

Eftersom det nu är tid för vegetativ tillväxt och förberedelser för blomning, kan orkidéer dra nytta av gödsel på sommaren. Var dock noga med att inte överdriva med näringstillförseln:

  • gödsla med ett specifikt gödselmedel för orkidéer, med hälften av den rekommenderade doseringen vid varje vattning eller genom att använda gödselmedel med långsam frisättning, alltid med hälften av den rekommenderade dosen. I det förstnämnda, utför en bevattning per månad med bara vatten för att späda ut eventuella klumpar av mineraler i substratet;
  • om du föredrar att använda ett naturligt eller gör-det-själv-gödselmedel, kan du späda ut kaffesump i bevattningsvattnet eller förbereda ett gödselmedel genom att macerera bananskal i vattnet.

På sommaren är angrepp av parasiter vanliga, i synnerhet bladlöss och fjällinsekter, som man måste ägna särskild uppmärksamhet åt med regelbundna kontroller för att omedelbart kunna ingripa med specifika produkter. När det gäller fjällinsekter kan du ingripa med manuell borttagning, med hjälp av en fuktat bomullstuss om angreppet är särskilt massivt.

Med dessa omsorger kommer dina orkidéer att växa välmående även på sommaren!

Advertisement