Din Agapanthus är frisk, men blommar inte: anledningar och botemedel för att få se den i blom

av Titti Carlberg

29 Juli 2024

agapanthusblomma

Freepik

Advertisement

Bland de blommor vars blomning är den mest efterlängtade på sommaren är förvisso agapanthus, "kärlekens blomma", vilket framgår av den grekiska etymologin av namnet. Det är en växt som ursprungligen kommer från Sydafrika men som under århundraden har kunnat anpassat sig till många olika klimat och expanderat till alla kontinenter. Den har därför fått ryktet om att vara lättodlad och motståndskraftig i lite svalare klimat.

Så varför händer det ibland att min agapanthus är vid perfekt hälsa med frodiga och gröna blad, men inte blommar på sommaren? Låt oss se på möjliga orsaker och lösningar tillsammans.

Möjliga orsaker till att en agapanthus inte blommar

Bland de vanligaste orsakerna till att en agapantus inte blommar, finner vi:

  • Fel exponering: visst, den älskar solen, men inte där det är för varmt. Därför, om ena sidan i svala och tempererande klimat är det viktigt att garantera den minst 6 timmar sol, där temperaturen blir alltför hög under hela perioden av vegetativ tillväxt och blomning (vanligtvis vår och sommar) är överdriven sol skadlig för den, och denna växt skulle ha det bättre i en position där den är skyddad från solstrålarna under de varmaste timmarna.
  • Otålighet: Det händer att man ser en växt som vår i full blom i en närliggande stad eller bara några gator bort från vårt hem, men det betyder inte att vi ska misströsta om vår blomma hemma inte blommar. Blomningen kan komma senare, på grund av en knapp märkbar skillnad i klimatförhållandena, eller på grund av själva exponeringen den har i vårt hus jämfört med andras.
  • De står för "brett": du kanske har delat upp tuvorna för att fylla flera krukor, men varje ny planta har för mycket utrymme i den nya rabatten eller planteringen, och ibland är det därför det tar lång tid för den att blomma. Faktum är att de älskar att stå trångt, det vill säga att krukan ska vara full med rötter, men inte extremt.
  • Bevattning: detta är en växt som bör vattnas sällan, men rikligt. Därför behövs inte daglig vattning, och den måste följas noga endast under det första året, max det andra. Sedan kan vi vänja den vid oftare bevattning.
  • Dålig skötsel under vintern: vissa står emot kylan även om de är planterade utomhus (det beror på klimatet, till och med mikroklimatet i ditt hem), medan andra behöver skyddas. Om du inte skyddar blir den svag och ibland återhämtar den inte tillräckligt med "kraft" för att blomma i tid.

Advertisement

Hur man får en agapanthus att blomma

en rad Agapanthus praecox fotograferade vid University of California, Berkeley

EncycloPetey/Wikimedia Commons

I ljuset av det som har sagts, här är vad vi kan göra för att få en agapanthus att blomma:

  • Om växten är planterad på en väldigt varm plats under större delen av året, flytta den till en plats där en annan växt (eller struktur) skyddar den från solen under dygnets centrala timmar. Men om du bor på en tempererad plats utan långvariga perioder av extrem värme kan det vara värt att flytta agapantusen till en soligare plats.
  • I vilket fall som helst måste jorden vara väldränerande för att undvika att rötterna ruttnar.
  • Om du vill att plantan förökar sig genom att dela rötterna måste du vänta minst 4 eller 5 år, då har den säkert tagit över allt tillgängligt utrymme och kommer att ha nytta av lite gallring. Att göra det för tidigt kan fördröja blomningen med några år.
  • Bevattning: kontrollera dem ofta det första året, särskilt på sommaren. Ta en titt varannan eller var tredje dag för att se om de behöver vatten (bladen saknar kraft, stjälkarna böjer sig lite) och försök vattna dem ett par gånger i veckan som mest under varma perioder, med början det andra året.
  • Gödselmedel: de vill inte ha mycket gödselmedel, men för att hjälpa dem kan du administrera lite på våren men inte under sommarens hetta, i små doser, varannan vecka.
  • Skydd på vintern: växter som står utomhus året runt måste skyddas med ett lager ekologisk kompost på marken som halm, bark eller liknande. När det gäller ömtåliga krukväxter eller exemplar är det bättre att ställa dem i lä, där de inte utsätts för nattfrost och kall blåst, men ändå får tillräckligt med solljus under hösten och vintern. De behöver dock inte överdriven värme, så även stängda verandor eller kalla växthus där temperaturen inte är för låg nkan vara bra.

Är du redo att se underbara blommor på din agapanthus?

Advertisement