9 väldigt enkla idéer för att dekorera balkonger och trädgårdar med personliga papperslyktor

av Titti Carlberg

19 Juli 2024

3 idéer på handgjorda papperslyktor
Advertisement

Det är väldigt trevligt att äta utomhus under ljusslingor och lyktor som skapar atmosfären, och om de kanske också är natursköna är resultatet minnesvärt. Som tur är kan vi också skapa vackra lyktor med våra egna händer genom att dekorera färdiga papperslyktor, de som man köper i många mer eller mindre kända butiker. Med oäkta eller riktiga blommor, papper och band kan vi skapa lyktor som är personliga efter smak eller tillfälle.

Oäkta blommor

mia Brown/Pinterest

För ett resultat som håller längre kan vi välja oäkta blommor, kanske gjorda av papper men inte bara. Vi väljer de som vi gillar mest och kommer sedan på bästa sättet att få plats med dem i toppen av lyktan. De kan kröna toppen, eller ringla sig ner runt den för att omsluta den diagonalt: det finns inte bara ett sätt, utan du kommer att inspireras av blommorna.

Advertisement

Angel L/Pinterest

En annan idé är kanske ännu mer originell, att helt eller delvis täcka det nedre hålet på lyktan med sammansättningen av färgade blommor!

Blommor och blad som inspiration, även äkta

Pinterest

Förutom oäkta blommor kan vi även använda riktiga. Det bästa är att hitta platta blad som är lätta att fästa på pappret, till exempel ormbunkar som är extremt dekorativa. Så vi gör det på studs.

Men om vi har gott om tid kan vi förbereda pressade blommor och blad i kvantitet och sedan limma fast dem med vinyllim på lyktans pappersyta, det blir ett fantastiskt resultat.

Papperslyktor är som en duk att dekorera valfritt

Charlap Hyman & Herrero

Eftersom dessa lyktor är gjorda av papper, vad hindrar oss från att rita och måla på dem som om de vore taveldukar? Här ser vi ett konstverk som det skulle vara fantastiskt att hämta inspiration från, Floralyktan som är handmålad av konstnären Pilar Almon.

Decoupage

Tutorial via greenweddingshoes.com

Dessa lyktor lämpar sig mycket väl för dekoration med decoupage och för specifika illustrationer, kanske till och med pappersnäsdukar tryckta med ett mönster du gillar att förvandla till ett ornament på din lykta.

Advertisement

Tutorial via happyhappynester.com

Du kan också täcka hela ytan med en hel rulle med mönstrat papper, lagom klippt för att passa på sfären.

En mosaik av silkespapper

Tutorial via sunhatsandwellieboots.com

Fortfarande med inspiration från decoupage kan du använda rester av silkespapper i olika färger, ungefär som jättekonfetti. Ett enkelt och roligt gör-det-själv-projekt som även de små kan delta i.

Advertisement

Doppa i färg

Tutorial via ilovetocreateblog.blogspot.com

En ytterligare snabb idé: späd färg eller ännu hellre bläck i en balja med vatten och doppa sedan ner botten av lyktan. Vänta tills färgen har spritt sig mellan fibrerna i pappret och gör sedan en andra, till och med en tredje passning för att skapa fler nyanser som gradvis mörknar neråt!

Lägg till band

Junebug Weddings

En väldigt enkel men inte mindre spektakulär idé: om du hänger lyktan tillräckligt högt kan du berika den med en svans av färgglada band, även i olika längder, vilket kommer att vara trevligt att se fladdra i vinden!

Vilken av dessa skulle du gilla att ha på din uteplats?

Advertisement