Följ dessa grundläggande planerings-regler för ett perfekt städat hem

av Titti Carlberg

25 Juli 2024

Ett perfekt städat och ordnat hem
Advertisement

Vårt hem är vår tillflykt, platsen där vi älskar att dra oss tillbaka vid slutet av dagen för att vila och regenerera. Speciellt om man bor i en liten bostad eller om man älskar att shoppa, kan det dock lätt bli otroligt stökigt, vilket gör det nödvändigt för oss att ingripa för att återställa rätt organisationsnivå.

Experter i den branschen föreslår olika regler för den perfekta planeringen av våra hem, vi anger några av dem nedan.

1. Lika med liknande

En första grundläggande regel att följa för att ordningen ska bibehållas på lång sikt i ditt hem är grupperingen av dina föremål med ett logiskt och funktionellt kriterium: liknande föremål, som har samma funktion bör därför helst lagras på samma plats, undvik att sprida dem i de olika rummen i ditt hem.

Genom att sortera efter kategori kan du inte bara påskynda organisationen, utan hjälper dig också att spara tid när du behöver ett av föremålen.

Advertisement

2. Ett hem för varje föremål

kotivalo/Wikimedia Commons

När du har delat upp alla dina föremål i kategorier är det viktigt att ge dem ett hem, så att du alltid vet exakt var du ska leta efter dem och var du ska lägga tillbaka dem när du är klar med användningen. Genom att ge en exakt och definitiv destination till dina föremål sparar du tid när du behöver dem och kommer att vara ytterligare ett incitament för att upprätthålla ordningen, vilket gör uppgiften lättare för hela familjen.

3. Namn, efternamn och adress

Pexels

En annan mycket användbar metod för att förenkla underhållet av organisationen i ditt hem är användningen av etiketter: genom att specifiera innehållet i varje behållare i en väl synlig del kommer du snabbt att kunna hitta allt du behöver och du kommer att hjälpa alla medlemmar i din familj att alltid hitta det rätta stället för att förvara föremålen de använder.

4. Små mål för stora resultat

Särskilt om ditt hem är för stökigt kan du dela upp det slutgiltiga målet i många små mål: på så sätt blir det lättare att uppnå önskat resultat och du slipper bli avskräckt efter en kort tid. Du kan till exempel börja med att sätta upp som mål att städa iordning i ett rum eller en kategori av föremål och gå vidare med en sak i taget.

När du nått varje litet mål är det dags att ge dig själv en liten paus för att fira din framgång, du kommer att känna dig nöjd och din önskan att fortsätta kommer att öka.

5. En in, en ut

Om du lätt ägnar dig åt nya inköp kan du göra det till en regel att göra dig av med ett föremål för varje nytt: på detta sätt slipper du överbelasta ditt hem med många onödiga eller dubletter och du kommer lättare att kunna hålla reda på vad du har, samt minska risken att förvara föremål "för man vet aldrig".

Detta gäller alla kategorier av produkter, från kläderna du fortsätter att hoppas kunna bära i en ospecifierad framtid till de ovälkomna presenterna som du fortsätter att behålla enligt konventionen, upp till köksredskap eller pappersvaror, som du fortsätter att behålla oavsett om du använder dem eller inte, i tron att de en dag kan komma till användning.

Och du, vilka regler följer du när du organiserar i ditt hem?

 

Advertisement