Hur man ångstryker vertikalt för perfekt resultat utan ansträngning

av Titti Carlberg

17 Juli 2024

en man som ångstryker en upphängd t-shirt vertikalt

RonLach/Pexels

Advertisement

Det finns de som stryker även i den mest infernaliska hettan eftersom de inte klarar sig utan det och de som inte ens kommer ihåg var de har ställt sitt strykjärn: mellan dessa två fraktionerna är den vinnande kompromissen ett vertikalt ångstrykjärn. Genom att använda det här verktyget kan du få bort veck från kläderna på ett enkelt och snabbt sätt, så att du sparar tid, du överhettar inte något rum och du tar inte upp mycket plats. Vi kan dock inte säga att strykning på detta sätt ger exakt samma resultat som korrekt utförd strykning, men för de flesta plagg räcker det mer än väl, om du gör det rätt!

Kan ett vertikalt strykjärn ersätta ett traditionellt?

Om du undrar om det är värt att köpa ett vertikalt strykjärn är svaret kanske ja: de är små och kompakta, vissa lämpar sig till och med för transport i en resväska och kräver inte att man monterar en strykbräda som med ett traditionellt strykjärn. Så om du vill ha ett bekvämt alternativ för att eliminera veck från de flesta plaggen, så kan ett strykjärn av denna typ vara den idealiska lösningen för att minska tiden för strykning till ett minimum.

Men om du kommer på dig själv att behöva stryka skjortor på ett sådant sätt att det blir exakt och med praktiskt taget geometriska linjer, som om du har att göra med vecken på ett veckat tyg, för den typen av plagg är ett traditionellt strykjärn oslagbart.

Advertisement

Hur du bäst utnyttjar ett vertikalt strykjärn

ett vertikalt strykjärn mot en gardin

Cute-Landscape7610/Reddit

Det finns helt bärbara modeller, att hålla i handen och ladda om ibland, och andra som istället har en förlängningssladd för väggnätet, eller som till och med har en tank som ska stå på marken och bara "pipen" som släpper ut ångan som ska flyttas för hand, lite som vissa dammsugare. Alla dessa enheter kan dock användas enligt vanliga regler.

  1. Först och främst, fyll tanken enligt de specifika produktanvisningarna.
  2. Aktivera sedan enheten (anslut den till elnätet eller tryck på de nödvändiga knapparna) för att vattnet ska få rätt temperatur. 
  3. Häng under tiden kläderna på galgar. Detta är kanske det grundläggande steget: ha lämpliga galgar för varje plagg, de som håller plaggen väl utvikta och så skrynkelfritt som möjligt. Undvik metallgalgar som det bildas rost på med tiden, vilket fläckar av sig på kläderna. Häng dem på ett ställe som inte är nära en vägg eller en möbel: det måste finnas utrymme mellan plagget och ytan bakom det, så att ånga och fukt kan skingras. Du kan också använda ganska utstickande krokar, samt hänga dem på en klädstång, alltid utan att låta de olika plaggen komma i kontakt med varandra under strykningen. Om du har bråttom, kan du hälla plagget väl utsträckt på galgen medan du stryker det.
  4. Stryk: att ha den andra handen fri är bekvämt, eftersom den hjälper dig att hålla kanten på plagget spänt medan du ångar, för att få ett bättre resultat.
    Varje apparat har en beskrivning på hur man använder den, men det rekommenderas vanligtvis att man håller munstycket 3-5 cm från tyget. Börja nerifrån och gå uppåt och var noga med att inte rikta strålen med ånga mot handen som håller i plagget. Om du ser att vissa punkter ännu inte är väl utsträckta är det bara att passera med strykjärnet en andra gång.
  5. Låt torka och svalna. Eliminera alla spår av kvarvarande fukt och värme genom att låta plagget hänga kvar på galgen och på avstånd från de andra. När det har kallnat och torkat kan du bära eller förvara det utan problem.

Detta är definitivt bekvämare än att plocka fram strykbräda och fylla ett helt rum med värme, eller hur?

Advertisement