Är det verkligen dags att byta ut diskmaskinen? Nej, inte förrän du lägger märke till dessa tecken

av Titti Carlberg

21 Juli 2024

WstportWiki/Wikimedia Commons

Advertisement

Diskmaskinen som uppfanns i slutet av 1800-talet är en av de vitvaror som kom in i våra hem under det senaste århundradet, och ersatte oss gradvis i den långa och tråkiga uppgiften att diska efter att vi ätit klart.

En trasig diskmaskin orsakar därför ett avsevärt besvär, vilket tvingar oss att ta tillbaka den gamla vanan att diska för hand tills apparaten bytts ut. Fel är dock inte alltid oåterkalleliga och innan du byter diskmaskin är det bra att uppmärksamma några tecken, som otvetydigt varnar dig för att din apparat har nått slutet av sin karriär.

Fortfarande smutsig disk

Underlåtenhet att rengöra disken kan orsakas av ett fel i laddningen av vitvaran, men om detta problem uppstår trots att disken är korrekt isatt, kan orsaken vara en blockering av vattensprutorna eller ett fel i något element som är involverad i uppvärmningen eller utsläpp av vatten. I de senare fallen kommer det att bli nödvändigt att noggrant utvärdera om det är värt att utföra en reparation eller om det är att föredra att byta ut apparaten.

Advertisement

Den läcker vatten

marcchutd85/Reddit

Det finns många orsaker till vattenläckor från hushållsapparater, ibland till och med bara på grund av närvaron av tecken på rost inuti eller på utsidan av apparaten, eller närvaron av fläckar på omgivande golv och möbler. Även om situationen i många fall lätt kan lösas, till exempel vid överdriven användning av glansputs, blockering i filtret eller på trasig tätning på luckan, men vid andra fel måste man dock byta ut apparaten. Faktum är att slitage och närvaro av salter i vattnet leder till progressiv skada på diskmasinens inre komponenter, vilket i det långa loppet leder till vattenläckor.

Överdrivet oljud

Även om diskmaskinen ger ifrån sig överdrivet oljud kan orsaken helt enkelt vara ett laddningsfel men om det ta oljud ökar på ett irriterande sätt måste man söka efter orsaken i ett fel på vitvaran. Att inte finna orsaken till brummande ljud och höga dunsar är ett av de främsta tecken på att diskmaskinen behöver bytas ut, särskilt när det inträffar så pass ofta att det blir dyrare att reparera än att köpa en ny.

Din diskmaskinen är äldre än 10 år

steven Pavlov/Wikimedia Commons

Äldre modeller kan inte bara skapa fler problem på grund av den höga frekvenser av fel som uppstår på grund av slitage, utan det innebär också högre utgifter när de är i drift, både när det gäller el- och vattenförbrukning. Om din diskmaskin är äldre än 10 år och börjar kräva frekventa reparationer, så skulle det klokaste valet vara att överväga att byta ut den till förmån för en nyare modell, vilket inte bara innebär att undvika avsevärda besvär, utan kommer även garantera lägre kostnader tack vare minskning av konsumtion.

Vilka andra tecken fick dig att vilja byta ut din diskmaskin?

Advertisement