Blir metallen förstörd av rost? Använd aluminiumfolie för att få bort det

av Titti Carlberg

16 Juli 2024

en hand som gnider en boll av aluminiumfolie mot ett rostigt handtag

Creativo

Advertisement

Ödet för många föremål av metall är att de förr eller senare blir förstörda med rost, och så länge det inte går för långt kan en utmärkt lösning för att få bort rosten vara att använda enkel aluminiumfolie. Faktum är att folien vi använder i köket är en användbar allierad för att radera tecknen på oxidation som bildas på metallen.

Rost, det vill säga den där orangea eller brunaktiga skorpan som bildas på järn, är resultatet av en kemisk reaktion (oxidation) mellan själva metallen, syre och vatten. Det är därför en kemisk förening (järnoxid) som uppträder som ett lager som syftar till att skydda metallen, men som sedan med tiden faktiskt kan försvaga den så att den går sönder. Det är därför viktigt att skydda metallföremålen från rost med hjälp av olika metoder som finns tillgängliga, inklusive aluminiumfolie. Låt oss se varför och hur vi kan utnyttja denna billiga lösning.

Varför fungerar aluminiumfolie mot rost?

ett ark aluminiumfolie på en köksbänk

Creativo

Folie kan effektivt eliminera rost genom en enkel kemisk reaktion, såväl som mekanisk interaktion. Faktum är att när aluminiumfolie gnuggas mot en rostig yta, utlöser det en reaktion som vänder på oxidationsprocessen som är ansvarig för bildandet av rost. Vi skulle kunna jämföra det med när vi exfolierar huden med sura ämnen och peeling.

Och samtidigt finns den mekaniska verkan av att gnugga sig själv, därför den andra typen av peeling som vi utnyttjar med hjälp av lätt nötande ämnen (som scubs!). Så denna dubbla verkan gör staniol till ett praktiskt verktyg för att hantera rost.

Advertisement

Hur man använder aluminiumfolie till att eliminera rost hemma

gnugga en boll av aluminiumfolie mot ett rostigt handtag

Creativo

För att lyckas eliminera inte alltför stora eller tjocka rostfläckar behöver du bara lite aluminiumfolie, och om man vill (inte strikt nödvändigt) kan du lägga till metoden med användningen av vitvinsvinägercitronsaft eller till och med bara lite vatten, var och en (alternativt) i väldigt små mängder.

  1. Ta en bit aluminiumfolie och skrynkla ihop den till en liten boll i handen.
  2. Om du vill kan du blöta den lite med vinäger/citron/vatten, men utan att överdriva. 
    Kom ihåg att om det handlar om gjutjärn kan du bara använda vatten, men det är bättre att undvika de andra angivna ämnen som är sura och riskerar att förstöra materialet. Vanligtvis undviker vi då att använda kombinationen av aluminium och vinäger (eller citron) på rostfritt stål. I båda fallen, begränsa dig bara till vatten vid behov.
  3. Gnugga bollen som en slipsvamp direkt på rosten, tills de röd/brunaktiga märkena försvinner. Eftersom aluminium är mjukare än järn är det ingen risk att det förstör det på samma sätt som metallsvampar gör.

 

Två alternativa husmorsmetoder mot rost

Om du inte vill använda aluminiumfolie (eller alltid undvika den metoden på gjutjärn och rostfritt stål) kan du istället använda:

  • Citron och salt
  • Vitvinsvinäger och salt

I båda fallen behöver du bara blanda de två ingredienserna  (använd matskedar som mått för att inte överdriva mängden) på ett sätt att det bildas en kräm som inte är för flytande, en tjock med andra ord, viken du ska sprida ut med en vanlig svamp eller en slipande, men inte metallisk. 
Gnugga endast de delar som har påverkats av rost, låt krämen verka lite på de mest hårda beläggningarna och gnugga sedan igen, skölj och torka noga.

Detta är alla riktigt enkla och snabba medel som är värda att prova!

Advertisement