Badlakan: hur man tvättar dem för att alltid ha dem rena och mjuka

av Titti Carlberg

14 Juli 2024

två färgglada badlakan på sanden

Maria Kray/Pexels

Advertisement

På sommaren är badlakan oskiljaktiga följeslagare under många dagar, vid havet, vid poolen, men också på landsbygden eller uppe i bergen! Varje gång vi vill lägga oss i solen, speciellt om vi planerar att ta oss ett bad, behöver vi handdukar. Men på grund av sälta, klor eller till och med svett är det oundvikligt att badlakan behöver tvättas ofta och därför kan tyget kännas hårt när man tar på det. Hur löser man det problemet? Låt oss se hur man tvättar badlakan så att de alltid är mjuka.

Skötsel av badhanddukar: riktlinjer att komma ihåg innan tvätt

ett badlakan på stranden med ett par solglasögon

Dhaya Eddine Bentaleb/Pexels

Det finns riktlinjer som hjälper oss till ett bara resultat, även innan vi tvättar dem.

Faktum är att vi alltid bör komma ihåg på stranden:

  • Skaka väl för att få bort så mycket sand och skräp som möjligt.
  • Låt det torka helt innan du lägger ner det i väskan eller kassen. Även om kassen är öppen behåller handdukar alltid mycket fukt och om vi inte omedelbart lägger dem i tvättmaskinen (eller handtvättar) har de gott om tid på sig att börja utveckla dålig lukt som sedan skulle tvinga oss att tvätta mer intensivt, vilket förstör badlakanen snabbare.
  • Om du ser mycket kladd av solskyddskräm, försök få bort det mesta genom att gnugga på sand. Det kan hjälpa inför tvätten.

Väl hemma, innan du tvättar den är det bara att:

  • Förbehandla svåra fläckar, vilket alltid är bra. Och med "svåra fläckar" menar vi också de från solskyddskräm som nu trängt djupare in i tygets struktur. Bättre att göra en snabb lokalbehandling innan du slänger in den i tvättmaskinen (eller i baljan/badkaret för handtvätt).
    Använd en minimal mängd tvättmedel, låt det verka och gnid sedan lite, skölj snabbt innan du går vidare till huvudtvätten. Använd alltid kallt eller ljummet vatten.
  • Skaka badlakanet igen: med största sannolikhet har den torkat sedan du lämnade stranden/poolen eller liknande. Så nu blir det lättare att få bort de sista sandresterna så att de inte hamnar i tvättmasknen!

Advertisement

Hur man tvättar badlakan

För maskintvätt rekommenderar vi:

  • Använd kallat vatten eller på låg temperatur: detta är tydligen metoden för att förhindra att sand eller andra korn blir kvar på tyget
  • Blanda inte olika färger: även om du tvättar i låga temperaturer är det alltid att föredra att inte tvätta olikfärgade handdukar tillsammans - speciellt om vissa är vita eller ljusa och andra väldigt färgglada. De är tyger som normalt testas för att inte färga, men en extra försiktighetsåtgärd är aldrig för mycket.
  • Lite tvätt- och sköljmedel: överskott av tvättmedel samt användning av sköljmedel (särskilt i kallt vatten) riskerar att lämna rester mellan fibrerna, vilket bidrar till att tyget känns styvare och strävare vid beröring.
  • Torktumla inte: undvik torktumlarens mekaniska påfrestningar utan häng upp den på tork utomhus. Vanligtvis hjälper sommarens värme till att torka dina badlakan.
    Men om du vill torktumla den, föredra ett kallt program.

Hur ofta ska man tvätta ett badlakan?

Det beror på: om det är väldigt smtsigt (krämer, svett, sand, med mera) du bör åtminstone skölja det efter varje användning. Men om du efter att ha skakat ur det ordentligt inte verkar vara i dåligt skick eller luktar illa, räcker det med att tvätta det efter 3 till 4 gångers användning, då håller det sig dessutom längre!

Advertisement