Vill du odla vackra vykortsrosor? Prova dessa effektiva metoderna

av Titti Carlberg

13 Juli 2024

Mantisshrimparemetal/Reddit

Advertisement

Solrosor kommer ursprungligen från Nordamerika, är bland de mest älskade och mest odlade blommorna i världen idag, både för prydnadsväxter och livsmedel. Dess frön är i själva verket läckra snacks medan det intensivt gula på deras kronblad och längden på stjälkarna gör denna växt till ett verkligt underverk med vilken du kan dekorera trädgårdar och balkonger .

Vill du ägna dig åt att odla solrosor men vet inte hur? I följande guide förklarar vi metoderna för att få vykortsvackra solrosor.

Egenskaper och förökning

En årlig växt av släktet Asteraceae eller Compositae, solrosen har sitt vardagsnamn till heliotropism: faktum är att de unga exemplaren följer solens väg från öst till väst under dagen och vilar sedan österut på natten för att återuppta sin väg vid gryningen av den nya dagen. När blommorna väl har blommat förblir plantan permanent orienterad mot öster.

Förökning av solrosor kan ske genom sådd eller beskärning:

  •  sådd av solrosor måste ske mellan slutet av mars och slutet av april direkt på ett fält, några veckor tidigare om du vill så i en såbädd, var noga med att omplantera den omgående för att den ska växa.
  • För stickling ska du välja friska och robusta växter som redan har utvecklat sidostammar: klipp en av dessa sidogrenar till en längd cirka 10-15 cm under en nod och ta bort de nedre bladen, de övre ska lämnas kvar. Gör ett brett snitt i den nedre delen och doppa sticklingen i vatten, lämna de övre bladen i luften, placera den på en varm, väl upplyst plats och byt vatten varannan dag. Rötterna börjar sticka ut efter ett par veckor.

Advertisement

Odling av solrosor

Pudelek (Marcin Szala)/Wikimedia Commons

När plantorna väl har erhållits kräver solrosor få försiktighetsåtgärder för att växa välmående:

  • plantera dem på en solig plats, så att de kan ta emot minst 6-8 timmars solljus varje dag;
  • välj väldränerande jord för att undvika vattenstagnation och inte komprimerad för att låta rötterna utvecklas korrekt;
  • Eftersom växten utvecklas vertikalt kan de lätt skadas av blåst och av denna anledning kan det vara användbart att placera den intill en vägg eller ett staket som skyddar den eller fästa ett bamburör eller träpinne som stöd;
  • bevattning måste vara regelbunden och djup men sällan: växten fruktar vattenstagnation och det är därför lämpligt att låta jordens ytskikt torka mellan en bevattning och en annan;
  • Om jorden är tillräckligt näringsrik kommer denna växt inte behöva något gödningsmedel ; i händelse av näringsfattig jord är det en bra idé att berika den med kompost och eventuellt tillsätta en välbalanserad gödsel med långsam frisättning.

Var försiktig när du odlar nära andra arter: solrosen är i själva verket en allopatisk växt som producerar ämnen som kan minska avkastningen från andra grödor i synnerhet potatis, gröna bönor, petunior och sallad.

Följ dessa tips för att odla solrosplantor så att de blir lika blomstrande och vackra som på vykort!

Advertisement