Gammal eller överbliven solkräm: innan du kastar den, återanvänd den i dessa hushållssysslor

av Titti Carlberg

20 Juli 2024

Pexels

Advertisement

Solskyddskrämer är produkter som man måste köpa nytt varje år eftersom sista förbrukningsdatum är 6 till 12 månader efter att man öppnat den. Så vad ska man göra om man har solkräm kvar från förra året? De flesta av oss slänger den i soporna utan att tveka, men även efter sista förbrukningsdatum kan solkrämen vara extremt användbar.

Hur? Det finns många möjliga applikationer, vi anger några av dem nedan inom området hushållsstädning.

Solkräm för att få metall att skina

Dhscommtech at English Wikipedia/Wikimedia Commons

Det låter otroligt, men gammal solkräm är en perfekt produkt för att polera metall: oavsett om det är silver, dörr- och fönsterhandtag eller något annat metallföremål du har hemma, även rostiga. Istället för att köpa specifika produkter för metallpolering, applicera solkräm på en mjuk, ren trasa och gnugga den på metallföremålet för att få bort den matta hinnan av oxidation eller för att eliminera rost. Metallen kommer tillbaka lika skinande som ny.

Advertisement

Solkräm för att polera trämöbler

Pexels

Solkrämer, speciellt olja, är lämplig för rengöring och polering av trämöbler. Precis som med metallföremål är det bara att applicera en liten mängd kräm eller olja på en ren trasa och gnugga trämöblerna. Skåp, bord, sängbord och bokhyllor blir helt rena och skinande på ett ögonblick. För att slutföra rengöringen är sköljning inte nödvändigt, bara torka med en ren trasa.

Solkräm för rengöring av soffor och accessoarer i skinn

Pexels

Skinnsoffor och fåtöljer är ömtåliga inredningstillbehör och svåra att hålla rena och snygga, på samma sätt som väskor i skinn som är väldigt älskade accessoarer men lätt utsatta för slitage: även i det här fallet kan dock din gamla solskyddskräm bli en giltig allierad: som i de tidigare fallen, applicera krämen på en ren, torr trasa och gnid den försiktigt på ytan på soffan, fåtöljen eller väskan, uppmärksamma de områden där det kan finnas ringar eller fläckar.

Avsluta operationen genom att torka med en ren, torr trasa.

Solkräm för att eliminera limrester

Det händer oss alla att vi stöter på problemet med att eliminera klister- och limrester från nyinköpta produkter, glasburkar och flaskor som vi vill återanvända, men också en otrolig mängd accessoarer som barnen har fäst de mest olikformade färgade klistermärken på, vilket bara är några av de utmaningar vi möter varje dag, ofta utan framgång. 

Solskyddsmedel kan vara till stor hjälp i det här fallet. Applicera det på den yta där du vill få bort limmet, gnugga lätt med en ren trasa, låt det verka i drygt 2 timmar (vid särskilt envis beläggning är det nödvändigt med en hel natt), torka sedan med en torr trasa. Använd mer solkräm för att avlägsna de sista resterna.

Vilka andra alternativa användningsområden känner du till för din gamla solskyddskräm?

Advertisement