Hur man förvarar hel eller skuren frukt och grönsaker för att undvika matsvinn

av Titti Carlberg

06 Juli 2024

Alabama Extension/Wikimedia Commons

Advertisement

Hur ofta händer det att du måste slänga livsmedel bara för att de blev dåliga några få dagar efter inköpet? Förutom att det är irriterande, leder denna eventualitet till slöseri och skadar vår ekonomi och hela miljön. För att undvika detta är kunskap om korrekt förvaring av livsmedel grundläggande, särskilt på sommaren när höga temperaturer leder till snabbare förruttnelse av färska livsmedel.

I den korta guiden nedan ger vi dig några enkla och användbara tips för att förvara dina livsmedel på rätt sätt.

Förvara hel och skuren frukt

Pxhere

Frukt är en värdefull källa till vitaminer och mineraler och av denna anledningen bör vi alltid ha lite av det hemma. Men eftersom det är ett färskt livsmedel är det nödvändigt att ägna stor uppmärksamhet åt dess bevarande, särskilt när temperaturen stiger till över 15 grader. För att förvara frukt är det i allmänhet att föredra att välja papperspåsar istället för plastbehållare eller folie, som främjar samling av fukt. Det är viktigt att vara särskilt försiktig, särskilt vid förvaring av frukt på sommaren.

  • Skogsbär och jordgubbar: de måste förvaras i kylskåpet i en temperatur på cirka 2 grader, lägg dem i en plastbehållare, skyddade av absorberande papper, vilket begränsar ackumuleringen av fukt och bromsar spridningen av mögel;
  • Citrusfrukter: kan förvaras i rumstemperatur, så länge de inte överstiger 15 grader; om du skär citrusfrukterna och inte konsumerar dem direkt kan du förvara dem noggrant inpackade i plastfolie i kylskåpet eller i en lufttät behållare, eller i en skål med vatten med den skurna sidan neråt;
  • Melon och vattenmelon: de kan förvaras i kylskåp i en temperatur på över 5 grader, men är de uppskurna i skivor måste de packas in i plastfolie och konsumeras inom 2 dagar;
  • Persikor och aprikoser: om de inte är helt mogna kan de förvaras i rumstemperatur, men om de istället är mogna ska de förvaras i kylskåpet. Väl uppskurna ska du hälla citronsaft över dem för att hålla dem sura och lägga dem i en lufttät behållare.

Advertisement

Hur man förvarar färska, hela eller skurna grönsaker

Pxhere

Även grönsaker är en grundläggande komponent i vår kost och måste finnas på våra matbord vid varje måltid för att säkerställa rätt mängd fibrer och viktiga näringsämnen. För att dessa näringsmässiga egenskaper ska förbli intakta tills du lägger dem på din tallrik är det nödvändigt att du förvarar dem på ett korrekt sätt:

  • Sallad: oavsett om den hel eller uppskuren i en påse, måste den alltid förvaras i den lämpliga grönsakslådan i kylskåpet; om du har köpt ett helt salladshuvud måste du skölja det noggrant och torka det innan du lägger den i en glasbehållare i kylskåpet med hushållspapper som samlar upp den återstående fukten; om du har hällt dressing på salladen håller den i högst ett par timmar och det är därför att föredra att undvika det, men om det är nödvändigt är det bäst att täcka behållaren med plast eller lägga den i en lufttät behållare;
  • Tomater: tomater kan lätt förlora sina näringsämnen inuti kylskåpet, vilket resulterar i förlust av arom och smak; det idealiska är därför att förvara dem i rumstemperatur, i en lufttät behållare med hushållspapper efter att noggrant ha sköljt och torkat dem; väl uppskurna kan tomaterna förvaras i rumstemperatur under 24 timmar efter att du har täckt dem med plastfolie och lagt skivorna på ett fat;
  • Paprika: dessa grönsaker måste förvaras i grönsakslådan i kylskåpet, se till att temperaturen hålls mellan 4-6 grader; väl uppskurna kan de förvaras i upp till 2 dagar i en lufttät behållare.
  • Zucchini och auberginer: lägg dem i lådan för grönsaker i kylskåpet, undvik att skölja dem och torka dem med hushållspapper om de är fuktiga på ytan; du kan eventuellt lägga dem i en papperspåse eller en transparent påse för att underlätta fuktupptagningen. Väl uppskurna kan dessa grönsaker förvaras i en lufttät behållare med ett ark fuktigt hushållspapper, väl urvridet.

Inget mer matsvinn med rätt förvaringsmetoder!

Advertisement