Undvik de vanligaste VVS-problemen med dessa 8 tips från proffs

av Titti Carlberg

23 Juli 2024

en rörmokare hukar under en diskbänk

Freepik

Advertisement

Det kan lätt hända att det uppstår många VVS-problem i ens hem, ofta riktigt frustrerande och dyra att hantera. Många av de vanligaste kan dock enkelt undvikas eller lösas med rätt försiktighetsåtgärder. Faktum är att det finns vanor att anamma eller överge som experter alltid rekommenderar, och som utgör en utmärkt guide till användningen av VVS-system, från köket till badrummet. Låt oss se på några av de vanligaste misstagen som vi kan undvika.

1. Använd inte kaustiksoda

Vi har alla upplevt att få stopp i avloppet både i köket och i badrummet. Och inte sällan använder vi kemiska avloppsrengöringsmedel som har en frätande sammansättning vilken är särskilt aggressiv på gamla rör och riskerar att skada dem ytterligare, korrodera dem och leda till läckor, som tvingar oss till dyra reparationer och byten.

Det är bättre att först använda enzymatiska rengöringsmedel, av naturligt ursprung, som löser upp klumpar och är mindre aggressiva.

Advertisement

2. Inget fett i rören

bacon som steks i en stekpanna

Pxhere

All matlagning som lämnar animaliska eller vegetabiliska oljor eller fett i stekpannor och kastruller bör inte hällas ut i avloppet: vi har alla för vana att rengöra bänken från det mesta av smutsen, och det är inte ovanligt att folk häller frityrolja i toalettstolen. Men att låta dessa ämnen hamna i husets rör innebär att bildningen av beläggningar påskyndas: fettet fastnar på väggarna i bågarna och fast skräp fastnar i det. Så hur ska man göra?

Kommuner brukar tillhandahålla uppsamlingsställen för olja, så det bästa är att fylla behållare med den använda oljan och sedan lämna dem på deponier. Det är dock bättre att låta fett kallna och stelna för att sedan slänga det i soppåsen.

3. Risken för att rör exploderar på grund av kyla

ett externt stuprör som gått sönder på grund av is

Pxhere

På platser där temperaturer sjunker under 0° finns det en allvarlig risk att vattnet fryser i rören, ökar i volym och gör att de går sönder. Så de "exploderar" och vatten forsar in i ditt hem eller skapar dyra läckor inuti dina väggar.

Husmorsmetoden för att undvika detta är att alltid lämna vattenkranarna att droppa lätt under natten. När det är risk för frost: förbered en uppsamlingsbehållare för att undvika slöseri med vatten, och nästa dag har du undvikit ett trasigt rör och kommer att ha vatten för matlagning, vattning, tvätt och så vidare redo.

4. Gör-det-själv är bra, men inte alltid

Det finns ingen som vill spendera pengar i onödan, men ett slarvigt arbete utfört av någon som inte har tillräckligt med erfarenhet kan resultera i större skador (och följaktligen större utgifter) när det kommer till VVS. Det är alltid bättre att överväga problemet noggrant och ta itu med reparationen själv när du är helt säker på att du vet vad du gör, och i alla andra fall överlämna problemet i händerna på ett proffs.

5. Rengöra varmvattenberedaren

kranar och vreden på en varmvattenberedare

CoolHandJack17/Reddit

Även i varmvattenberedare formas det kalksten och slemmiga avlagringar och diverse smuts. Vi märker det inte förrän det är försent och de komponenetrna gör en hel del skada. Så hur kan man undvika det? Vid årligt underhåll: rengör tanken en gång om året enligt instruktioner i manualen för att den ska hålla längre och för att du ska undvika höga kostnader.

Advertisement

6. Hitta omedelbart läckan

Ibland förbiser vi några droppar eller läckor som verkar oviktiga för oss, men det är inte bra. Det finns fall där det är bäst att agera omedelbart och undersöka orsakerna till läckan, till exempel om vi märker även en minimal men konstant närvaro av vatten runt toalettstolen. Det kan bero på att keramikens inre delar spricker, eller på att marktätningen täpper till utrymmet mellan sanitetsgodset och golvet, med mera. Dessa är alla skador som ofta är svåra att hantera på egen hand, och för vilka det är bättre att låta en expert att hantera.

7. Håll ögonen på vattenmätaren

vattenmätare

z22/Wikimedia Commons

Då och då, när du är säker på att det inte finns några öppna kranar eller apparater som använder vatten och går, kolla vattenmätaren. Om den rör sig konstant, om än väldigt långsamt, kan det vara ett tecken på en pågående läcka som du ännu inte har lagt märke till. Mer än så, om du lyckas, även delvis, utesluta några delar av rörsystemet blir det lättare att hitta läckan.

Advertisement

8. Inget skräp i toalettstolen

Även om det finns former av toapapper eller biologiskt nedbrytbara våtservetter som också kan slängas i toalettstolen innan man spolar. är det alltid bättre att undvika det och istället slänga dem i soppåsen. Ibland bryts de inte ner tillräckligt snabbt för att undvika att skapa hinder, med allla konsekvenser det medför.

Med lite uppmärksamhet kan vi därför se till att våra rör fungerar som bäst utan att behöva hantera stora utgifter för ett ingripande av rörmokare!

Advertisement