Varför är det bra för hälsan att odla svärmorstunga hemma?

av Titti Carlberg

09 Juni 2024

Advertisement

Känd under det föga smickrande namnet "Svärmorstunga" är Sansevieria nu en viktig växt inom green inredning över hela världen. Framgången för denna växt ligger å ena sidan i att den är extremt lättskött och å andra sidan i det faktum att det är en växt som kan förbättra kvaliteten på den luft vi andas i hemmet. Vi kan nästan glömma att vi har den, men den fortsätter trots det att göra gott!

Advertisement

Fördelarna med att ha sansevieria hemma

@plantshopmty/Instagram

Om vi pratar om växter som renar luften så är svärmorstunga alltid med på listorna, och har varit det i decennier! Dess berömmelse, i denna mening, härrör framför allt från den välkända NASA-studien som publicerades i slutet av 80-talet, Clean Air Study, som inkluderade sansevieria i listan över växter som mer än många andra har visat sig kunna filtrera gifter inomhus. Faktum är att studien av NASA genomfördes i slutna rum för att återskapa förhållandena för rymdfarkoster, och sansevieria fick utmärkta resultat när det gällde att eliminera gifter som är skadliga för hälsan, såsom bensen, trikloretylen och formaldehyd. Specifikt var den sort som utsattes för testerna i fråga den med gula ränder, det vill säga Sansevieria trifasciat laurentii.

Det bör förtydligas att om den studien hade genomförts i miljöer där det inte finns någon ventilation och luftcirkulation som är jämförbar med vad som finns i en bostad, så skulle de märkbara resultaten förvisso vara annorlunda, men det betyder inte att dessa växter inte är kapabla att reducera mängden av vissa gifter som finns i våra hem.

Dessutom utför dessa växter CAMF fotosyntes (Crassulacean acid metabolism), vilket innebär att de på natten absorberar koldioxid och avger syre. Detta gör att vi sover bättre, och därmed förbättrar vårt välbefinnande. Och det är därför det rekommenderas att ha sansevieria i sovrummet.

På sätt och vis kan svärmorstungan också absorbera en minimal mängd strålning, som den som sänds ut av elektroniska apparater som nu är i konstant användning.

Advertisement

Den förbättrar även humöret: det är ett rent nöje att odla sansevieria

@stefyplants/Instagram

Jämfört med många andra dekorativa krukväxter är sansevieria lättskött, med tanke på att den inte växer så snabbt, den gillar även svagt upplysta rum (men aldrig mörkt eller för mörkt), den behöver inte beskäras, den växer väldigt kompakt (därför tar den lite plats) och man kan nästan glömma att vattna den.

Faktum är att man gör mer skada om man ger den mycket vatten än vad man gör om man ger den för lite. Jorden måste torka helt innan man vattnar den igen: självklart om plantan står i en liten kruka med lite jord måste den fortfarande vattnas, men undvik vatten på tallriken eller i ytterkrukan. Även under sommaren, speciellt när det är riktigt varmt på dagtid, torkar jorden ut snabbare och den måste vattnas lite oftare. Då är det viktigt att kontrollera jordens fuktighetstillstånd genom att sticka ner ett finger för att känna om den är fuktig på djupet: om så är fallet, vänta ytterligare en dag eller två. På hösten och ännu mer under vintern kan det hända att man bara vattnar den var tredje eller var fjärde vecka!

@atipicassuculentas/Instagram

Denna växt har inga kvistar att förkorta eller blommor (endast i sällsynta fall kan man se dem) att plocka bort när de är torra: plocka bara bort helt förstörda blad, det vill säga mörka eller vissna. Om detta händer ofta är det viktigt att kontrollera jordens fuktighetsgrad: den kan vara blötare än vi tror, så kontrollera även bottenskiktet genom dräneringshålen; eller så har växten varit torr så länge att den lider utan att man har märkt det.

Om du då märker att rötterna syns genom dräneringshålen är det dags att omplantera den till en större kruka. Jorden kommer då att vara rik på näringsämnen men lätt och dränerande, därför kan det vara bra att blanda den med sand eller perlit, eller kanske med torv.

Har du någon sansevieria i ditt hem?

Advertisement