Att måla ett hus med höga fuktnivåer är möjligt genom att följa experternas råd

av Hilda Maria Morgan

30 Maj 2024

Två personer målar en vägg
Advertisement

När du bestämmer dig för att måla om ett hus är klimatförhållandena en variabel att ta hänsyn till om du vill att resultatet ska bli optimalt. Tyvärr kan fuktnivåer inte alltid kontrolleras och hållas acceptabla, men vid för hög luftfuktighet är det inte omöjligt att du inte kommer kunna måla om.

Oavsett om det gäller en enstaka vägg eller hela huset är det möjligt att hitta en lösning för att måla om ditt hem även under förhållanden med hög luftfuktighet, nedan föreslår vi experternas råd för utmärkta resultat.

Advertisement

De optimala luftfuktighetsnivåerna för att måla om ditt hem

Pxhere

Låt oss börja först med att klargöra de optimala luftfuktighetsnivåerna som är nödvändiga för att ditt arbete ska lyckas: även om det kan tyckas att en lägre luftfuktighetsnivå kan underlätta torkning, är det idealiska intervallet i verkligheten mellan 40 % och 50 %, vilket ger tillräcklig torkhastighet men samtidigt gör att penseldragsmärkena kommer att smälta in med resten av färgen.

För korrekt polymerisation bör luftfuktigheten helst hållas under 70 % så att torkhastigheten inte reduceras alltför mycket. Det är dock bara över 85% som fuktigheten kommer att hindra färgen från att torka helt.

Eftersom även det torraste området fortfarande har en viss procentuell luftfuktighet, kan du välja den bästa tiden att måla om ditt hus genom att även ta hänsyn till de relativa luftfuktighetsnivåerna och välja ett intervall mellan 40% och 50%, trots att en procentandel på upp till 70 % anses vara acceptabelt.

Tiden på dygnet är också grundläggande för korrekt torkning och därför är det att föredra att börja arbeta på morgonen så att färgen har gott om tid att torka innan temperatursänkningen och den därav följande luftfuktigheten på natten, men det är inte heller bra att måla för tidigt eftersom den kvarvarande fuktigheten kvarstår på ytorna och sätter resultatet av målandet på spel.

Advertisement

Hur man går tillväga för problemfri målning

Pexels

Valet av färg är utan tvekan en annan grundläggande faktor för ditt arbetes framgång: om du måste måla väggarna under förhållanden med hög luftfuktighet måste färgen vara av hög kvalitet och speciellt formulerad och i det här fallet är den som ger bäst resultat den högkvalitativa latexfärgen, som är mindre känslig för fuktnivåer och torkar snabbt.

Ytförberedelse är också nödvändigt för ett framgångsrikt målningsarbete: se till att ytan är torr och ren, frigör den från damm, applicera eventuellt en primer formulerad för att motstå hög luftfuktighet för att förbättra vidhäftningen och tätningen.

Slutligen, kan du när du utför arbetet använda några åtgärder som gör att du kan uppnå bättre resultat:

  • måla genom att arbeta i små sektioner för att förbättra torktiden;
  • förbättra ventilationen för att minska luftfuktigheten genom att öppna fönster för att främja luftväxling och vid behov använda en luftavfuktare eller fläktar;
  • vänta tills ytan torkat helt mellan appliceringen av flera lager färg.

Följ dessa knep och målningen av ditt hem kommer att bli framgångsrik även under förhållanden med hög luftfuktighet.

Advertisement