Är du säker på att du förvarar kött på rätt sätt? Alla regler för en säker konsumtion
Köttälskare köper och konsumerar kött med stor regelbundenhet, men är vi verkligen säkra på att alla vet exakt vilket som är det bästa sättet att förvara det på?
Att strunta i att följa korrekta förvaringsvillkor kan inte bara leda till att vår dyrbara mat blir dålig snabbt, utan också orsaka irriterande och ibland farliga hälsorubbningar på grund av spridningen av bakterier och sjukdomar.
Lär dig hur du konserverar kött på rätt sätt med denna korta guide som vi föreslår nedan.
Korrekt förvaring av kött i kylen
Kött bör aldrig förvaras i rumstemperatur på grund av dess höga känslighet och den lätthet med vilken det kan få spridning av bakterier: experter föreslår att man aldrig förvarar kött utan lock och i rumstemperatur under en längre tid än 2 timmar för att undvika obehagliga olägenheter relaterade till att köttet blivit dåligt, som börjar redan vid temperaturer över 4 grader. Ju högre temperaturer, desto kortare maximal förvaringstid.
Att placera köttet i kylskåpet är den rekommenderade konserveringsmetoden om du vill konsumera färskt kött inom några dagar, så länge som några enkla regler respekteras:
- bibehåll helst en temperatur under 3 grader Celsius för att förhindra spridning av bakterier;
- se till att du alltid håller köttet täckt med papper eller skyddande plastfolie, för att begränsa kontakt med luft och fukt;
- placera rått kött på en hylla skild från alla andra typer av mat, och i den nedre delen av kylskåpet, precis ovanför grönsakslådan, där temperaturen är som lägst;
- tillagat kött måste förvaras separat från rått kött, stängt i särskilda slutna behållare.
Hållbarheten beror på typen av kött och prepareringen av det:
- styckade delar av färskt kött kan förvaras i 3 till 5 dagar;
- hamburgare och malet kött, som är lättare blir dåligt på grund av större exponering för luft och fukt, kan inte lagras i mer än 1 eller 2 dagar, liksom lever och slaktbiprodukter, som är mer lättare blir dåliga;
- en separat diskussion måste göras för bearbetat kött: om det förvaras hermetiskt förseglat i sin ursprungliga behållare kan det i själva verket bevaras i månader, medan det är att föredra att konsumera det inom 3-5 dagar när det väl har öppnats.
Hur man förvarar kött i frysen
Det finns också regler att följa för en korrekt frysning av kött:
- det är bättre med skivor och enstaka portioner separerade från varandra snarare än stora bitar, för att främja korrekt och homogen frysning och underlätta den efterföljande upptiningen vid tidpunkten för konsumtionen;
- undvik kontaminering och bevara hygieniska förhållanden genom att förvara köttet i särskilda behållare eller fryspåsar, lämpligt märkta med typ av kött och datumet då du fryste in det.
Förvaringslängden varierar också beroende på vilken typ av kött du fryser in:
- kyckling och kalkon är det mest hållbara köttet, det kan förvaras i frysen i upp till 12 månader;
- nötkött kan hålla i upp till 9 månader;
- fläsk kan hålla i upp till 4 månader;
- korv och malet kött är det känsligaste och håller inte längre än 2 eller 3 månader.
Tack vare dessa enkla regler kommer du enkelt förvara ditt kött på ett säkert sätt.