Att använda krita för att främja växttillväxt: lär dig hur
Att använda en enkel krita, just den sortens krita man använder på skolornas svarta tavlor, för att främja växternas tillväxt: kort sagt, krita som gödningsmedel, är det möjligt? Det låter konstigt, men det fungerar verkligen. Faktum är att med vederbörlig uppmärksamhet är det väldigt lätt att använda krita för att sköta om sina växter, även de i grönsaksträdgården.
Varför man ska använda krita för att få plantorna att växa
Peakpx
Den krita som vi alla känner till, den som används i skolor, kan ha ett värde som gödningsmedel, tack vare dess fysiska egenskaper: den blandas ibland med andra organiska eller mineraliska komponenter för att skapa naturliga gödselmedel. Men den kan även användas ensam, som en huskur för att stimulera växttillväxt.
Detta är möjligt eftersom krita, tack vare dess höga koncentration av kalciumoxid ökar pH-värdet i jorden och skörden, men det kan också minska koncentrationen av tungt material i jorden. En annan fördel med krita, malet till ett pulver, är att det hjälper till att hålla kvar vattnet i porösa, kritiga jordar.
Experiment har genomförts som visade hur mungbönaväxter reagerade olika beroende på mängden krita som hälldes i deras jord: de utan tillsats av krita hade en långsam och begränsad tillväxt; de med en måttlig mängd krita växte snabbare och nådde högre höjder, var generellt friskare och mer robusta. Slutligen växte plantorna med den högsta mängden krita inte lika snabbt som grupp nummer två.
Experimentet bekräftade därför att kalcium är nödvändigt för cellförlängning både när det gäller skott och rötter, och att där hämning av skottförlängning noterades var orsaken ett tillskott av högre kalciumhalt än det faktiska behovet.
Hur man administrerar krita till plantorna
Creativo
För att använda krita på bästa sätt i plantorna bör du mala ner den till pulver: att sticka ner en krita i jorden eller bryta sönder den i grova bitar hjälper inte mycket. Pulverisering istället äventyrar inte materialets användbara egenskaper för växternas utveckling utan gör det lättare att införliva det i jorden. Detta är också användbart med tanke på att det som ofta blir över av de använda kritorna är små bitar och en mängd pulver som inte längre går att skriva med.
Samla upp resterna och mal dem eller, ännu bättre, använd en mortel för att få ett fint pulver. Häll sedan några skedar runt kragen på plantorna (prova 2 eller 3 per planta, men bara en för små plantor), och blanda försiktigt in allt i jorden, så att pulvret kommer så nära rötterna som möjligt. Från och med då kan du fortsätta med den vanliga skötseln av plantan - så vattna när det behövs... Och det kan visa sig att växterna inte behöver lika mycket vatten som tidigare!
Visst är det värt att testa detta enkla medel?