Förstörd emalj på toalettstolen: hur återställer man den?

av Titti Carlberg

17 April 2024

Förstörd emalj på toalettstolen: hur återställer man den?
Advertisement

En alltför aggressiv rengöring av en toalettstol som man tycker ser väldigt smutsig ut innebär i längden att ytan inte håller sig blank. Om du tittar närmare på den inser du att den skinande emaljen har repats, nötts ut av för starka produkter, vare sig de är fasta eller flytande. När detta händer fastnar smuts och kalk allt oftare och snabbare, vilket skapar en ond cirkel som leder till att du måste göra ren den allt oftare och med starkare metoder. Därmed inte sagt att allt inte kan återställas med ett DIY-jobb.

Detta är varför emaljen på badrumsinredningar förstörs och hur man kan undvika det

Detta är varför emaljen på badrumsinredningar förstörs och hur man kan undvika det

Marco Verch via Flickr (Creative Commons 2.0)

Vi vet alla att rengöring av toalettstolen är en fråga om tålamod och ansträngning, vilket aldrig är roligt. Men om vi skjuter upp det för länge skapas former av smuts som är svåra att eliminera och då använder vi ofta effektiva metoder - som faktiskt får bort de hårda beläggningarna - men som förstör toalettstolens yta. Detta gäller också all annan badrumsinredning, från handfatet till badkaret och duschkabinen.

Faktum är att en sanitetsarmatur vanligtvis är gjord av porslin, med en blank emaljerad yta: som inte bara har ett estetiskt värde, utan är en slät och motståndskraftig yta utformad för att förbli ren med vattenflödet, men också för att göras ren ofta. 

Att använda nötande eller väldigt koncentrerade ämnen är dock kontraproduktivt: blekmedel, men även användningen av ättika ofta och i koncentread form, eller ännu värre, vissa typer av syror, slutar med att porslinets skyddande yta urholkas (emaljen) så att säga. Och detta händer ännu mer med material som sandpapper och pimpsten.

För att undvika att stöta på detta problem är det bara att göra ren toalettstolen ofta och försiktigt. Specifika rengöringsmedel, men även de som du kan bereda hemma (med diskmedel eller till exempel Marseilletvål) är bäst. Tillsats av slipande pulver eller sura vätskor (bikarbonat, citronsyra eller vinääger) kan användas sporadiskt och endast i små mängder.

Rengöringen ska göras både in- och utvändigt och två till tre gånger per år bör man även tömma toalettanken, tvätta och fylla på den med nytt vatten så håller även de inre delarna längre.

 

Advertisement

Kit för att återställa emaljen på badrumsinredningar

Kit för att återställa emaljen på badrumsinredningar

SOTTOSopra via edilcollasnc/Ebay, Wansiven/Amazon

Om du ser små sprickor eller punkter där emaljen är skadad måste du först förstå om situationen är allvarlig eller inte. I det första fallet måste du överväga att byta ut toalettstolen med en ny. Annars kan du återställa den med en specifik kit.

Det handlar om hartsbaserade produkter, vanligtvis tvålkomponenter som härdar i rumstemperatur och täcker repor, fyller ut små sprickor och skadade punkter i emaljen, vilket skapar ett nytt långvarigt, vattentätt och motståndskraftigt lager även vid höga vattentemperaturer - eller åtminstone de temperaturer som vi i genomsnitt är intresserade av i badrummet.

Produkterna att köpa kan vara av olika slag: du kan hitta reparationskit med verktyg inuti dem, stuck gjort av epoxiharts, men även produkter som redan är blandade, ofta marknadsförda som "keramisk harts".

Följ noga instruktionerna: ibland räcker det att sprida med en pensel eller murslev, andra gånger är det bekvämare att använda rullar av lämplig storlek, men i grund och botten är blandnings-, applicerings- och torkningsfaserna väl indikerade.

Ett viktigt faktum måste dock understrykas: detta ingrepp förlänger livslängden på toalettstolen och även andra sanitära armaturer, men det är inte en produkt som återställer emaljen. Glasering av porslin eller keramik är en process som endast kan utföras under produktionsfasen, så när du väl har kompromissat kan du buffra situationen på ett tillfredsställande sätt under en tid, men förr eller senare är det troligt att några sprickor eller märken återkommer, och i så fall blir det nödvändigt att fundera på att ersätta den med en ny.

Advertisement