Att plantera om en orkidé: vilket är det korrekta sättet?
Orkidéer är bland de vackraste och mest dekorativa blommorna som vi älskar att omge oss med. Deras ömtålighet, ljusa färger och elegansen som kännetecknar dem är anledningar till att allt fler människor bestämmer sig för att ha minst en i sitt hem. De är tropiska växter och måste vårdas väl så att de kan motstå tidens gång och föröka sig från år till år. Och det är särskilt en sak man måste uppmärksamma: omplanteringen.
Låt oss se hur man går tillväga för att byta kruka för denna blomma och få den att känna sig bekväm.
Orkidén: en underbar blomma!
Pxhere
Orkidéer är blommor som älskar fukt, solljus och som behöver speciell jord - som består av torv och bark - för att vara i toppform. De kännetecknas av många färger och de trivs bra både inomhus som utomhus, men var uppmärksam under de kallare perioderna. Eftersom den är en tropisk art tål den inte alltför hårda väderförhållanden, så om du ser att temperaturen sjunker under 15 grader är det dags att flytta in den.
Med det sagt, låt oss förstå hur och när det är dags att plantera om en orkide. De levereras vanligtvis från försäljningsställen i små huvudsakligen genomskinliga vaser. Faktum är att även rötterna, och inte bara stjälken, bladen och blommorna behöver mycket ljus. Detta betyder dock inte att de inte kan trivas i en terrakottakruka eller någon annan täckt kruka. Det är upp till oss själva att förstå vilket tillstånd rötterna befinner sig i och välja därefter.
Den huvudsakliga frågan brukar vara: hur vet jag när det är dags att lantera om den?
När man ska omplantera den
Att plantera om denna växt beror mycket på rötterna. Om de är innanför jorden, utan att sticka ut, och om de inte har det trångt, då kan du vänta. Om du tvärtom ser att rötterna börjar sticka ut från dess bädd och att de ser ut att vara torra och hopvridna betyder det att dess boyta är för liten och att du absolut måste plantera om den i en större kruka för att den ska fortsätta växa friskt.
Förutsättningen är att inte göra det under blomningsperioden, utan du måste vänta på att dess slut och växtens vegetativa vila för att fortsätta. Först när den har blommat färdigt kan du avlägsna plantan från krukan och börja arbeta. Du måste först och främst utrusta dig med allt du behöver.
Här är tillvägagångssättet för att omplantering av orkidéer
Vc-creative Photography/Pexels
Du tittade på din orkide och insåg att det var dags att agera för att byta "hem" för den. Tillvägagångssättet är inte ett dugg komplicerat, men det bör göras med uppmärksamhet. Låt oss visa dig steg för steg.
Utrusta dig med allt som behövs: lämplig jord, pinnar som stödjer stjälkarna, sax för rötterna och vatten.
Börja med att avlägsna växten från dess ursprungliga kruka och frigör rötterna från jorden för att kontrollera dem. Om de är gröna och feta är de friska, annars är de ruttna. Och om de är ruttna är det bara att eliminera de dåliga delarna. Och om de är väldigt torra kan du blötlägga dem medan du förbereder den nya krukan.
Ta den nya krukan, lägg i lämplig jord - bestående av torv och bark - sätt sedan i växten. När du lägger till jord ska den arrangeras runt rötterna så att de kan få den näring de behöver.
- Lägg till stödet för stjälken för att förhindra att de bryts och vattna. Om vattnet rinner ut genom hålet i krukan, vänta en stund innan du häller bort det för att undvika röta och svamp.
- Vid denna tidpunkt ska du placera orkiden på sin favoritplats i bostaden, det vill säga bredvid en konstant ljuskälla och inte ute i kylan. Du kommer att få uppleva en jättevacker blomning när det är dags.
Klart!
Så, skynda dig att kontrollera dina orkidéer och behandla dem för att återuppliva dem med en omplantering. Stegen är få och enkla och det tar inte lång tid. Lycka till!