Förvaring av lök: är det möjligt att frysa ner dem?
Huvudingrediens i många maträtter, lök saknas inte i någons kök, och om det är lätt att hitta färsk lök under vissa perioder av året, är de andra, oavsett om de är silver, gula eller röda, alltid lätta att hitta.
Men låt oss anta att vi köpte för många och vi vill undvika att slänga dem eftersom vi förmodligen inte kommer att konsumera dem innan de blir dåliga: hur ska de förvaras? Går det tillexempel att frysa in dem? Svaret är ja, men på ett visst sätt.
Lök i frysen: saker att veta
pickpik.com
Att förvara lök i frysen är möjligt, och det är också den metod som gör att vi kan hålla dem färska i praktiskt taget upp till ett halvår, vilket är omöjligt om vi lämnar dem liggandes i skafferiet.
För detta måste man dock komma ihåg vissa saker:
- Man råder att inte frysa ner dem hela, inte ens delade på hälften. Om de är väldigt stora är inte ens klyftor att rekommendera. Detta beror på att de blir svåra att hantera den mjuka konsistensen de får när de tinar, och det säger sig självt att de är svåra att hacka när de fortfarande är frysta.
En lösning skulle vara att koka dem lätt för att sedan frysa ner dem, med en väldigt långsam upptining när de ska användas. Detta är dock en onödigt komplicerad operation och resultatet är inte alltid garanterat. - Därför bör man först skära dem i tunna ringar eller ännu hellre hacka dem innan man fryser ner dem. Grovt hackade ger den bästa formen att frysa ned.
Hur man fryser ned lök
Krzysztof Golik/Wikimedia Commons
Om du vill frysa ned löken som den är (utan förkokning), hacka den grovt. Då kan du alternativt:
- Lägga i lufttäta påsar eller behållare (inte för stora) lämpliga för frysen, och frysa in dem så.
- Bred ut på en ugnsplåt eller en skärbräda, till ett lager med bitarna väl separerade från varandra, så att varje bit fryser för sig. Först då kan du lägga dem i tillsammans i en lufttät påse.
I detta andra fall är det dock tillrådligt att lägga den lökfyllda påsen i en annan tätt försluten behållare.
Med första metoden kommer massan av hackad eller skuren lök att bli en enda fryst bit, så det rekommenderas att göra så när du är säker på att du kommer använda hela mängden lök. Annars delar du först upp dem i mindre mängder.
Den andra metoden, lite mer mödosam, hjälper oss mer att undvika ansamling av bitar, så att vi får en förpackning som är lätt att dosera medan den fortfarande är fryst, lite som för vissa köpta grönsaker, som till exempel ärtor.
Förutseendet med att lägga löken i två lufttäta behållare har också en annan fördel (och det fungerar alltid, vilken av de två metoderna man än använder): det förhindrar att den starka lukten av dessa grönsaker förorenar andra livsmedel i frysen, de som vi inte vill ska dra åt sig vissa "parfymer".
Mer, du kan också stuva eller karamellisera löken för att sedan frysa ned dem så, de blir snabbt klara att använda efter upptining. Även i det här fallet är rådet att inte överdriva mängderna för att inte behöva tina upp för mycket i onödan.
Faktum är att den gyllene regeln som gäller för all sorts livsmedel är giltig: när något har tinats kan det inte läggas tillbaka i frysen, om dess tillstånd inte har förändrats. Så om vi tinar upp lök som var rå kan vi frysa ned den igen endast om vi har kokat den, men de kan inte läggas tillbaka in i frysen om de fortfarande är råa.