Trädgården under vintern: hur man tar hand om sitt grönområde inför vårens ankomst
Vintern är den årstid då de flesta av växterna i trädgården går in i den vegetativa vilan, men det betyder inte att de inte behöver konstant skötsel. Särskilt slutet av årstiden är en viktig period, det är då naturen förbereder sig för vårens uppvaknande och det är nödvändigt med vårt stöd på denna resa mot återfödelsen så att den kan visas upp från sin bästa sida när temperaturerna stiger.
Det finns olika ordinarie underhållsarbeten som man behöver ta hand om under vintermånaderna och i synnerhet i slutet av vintern, då grunden för en framgångsrik vegetativ tillväxt påbörjas. Men vad är det vi behöver göra i trädgården när vintern börjar lida mot sitt slut för att hjälpa våra växter att förbereda sig så bra som möjligt inför sommaren? Låt oss upptäcka dem tillsammans.
1. Rycka bort ogräs och plocka torra blad
Det första viktiga underhållsarbete som ska utföras i trädgården är att kratta rent på marken för att eliminera torra nedfallna blad och rycka ogräs, vilket kan hindra växterna att växa ordentligt. Nedfallna löv kan göra marken hal och samlas på eventuella avlopp, vilket täpper till dem.
2. Beskärning
Den idealiska tiden för beskärning av olika växter är just i slutet av vintern, som därmed kan förberedas bättre inför den kommande växtsäsongen.
Rosor, till exempel, kan beskäras genom att eliminera de mest lignifierade grenarna för att uppmuntra tillväxten av nya skott. Vid återblommande rosor kan man göra en mer drastisk beskärning genom att ta bort de centrala grenarna, medan de med enkelblommande kan klippas högre upp.
Fruktträd och buskar som blommar på nya skott under våren kan beskäras för att uppmuntra ny tillväxt, medan de som blommar på senvintern på föregående års grenar, som forsythia eller syren, bara behöver beskäras för att justera formen.
3. Gödsel
Slutet av vintern är också den idealiska tiden för att utföra organisk gödsling av jorden, för att ge djup och näring till växterna och berika substratet med näringsämnen med tanke på den efterföljande sådden men även för återstarten av tillväxten. Använd kompost eller daggmask humus för att berika trött jord eller alltför lerig och kompakt, men även på en sandig jord och använd helst gödselmedel av biologiskt ursprung.
4. Se upp för parasiter
Även på vintern finns det risk för parasiter som slår rot på dina växter. Därför är det viktigt att upprätthålla en serie regelbundna kontroller som syftar till att förhindra detta och snabbt ingripa om du upptäcker närvaron av dem. Faktum är att många parasiter kan överleva även de mest hårda vintrarna genom att gömma sig under barken, inuti stammar och grenar, under nedfallna löv eller i frukten som hänger kvar på plantan. Dessa kommer omedelbart vara redo att återuppta spridningen så fort temperaturen börjar vara behaglig.
5. Förökning
Om dina örtartade växter har vuxit avsevärt och du vill föröka dem för att försköna ett annat område i trädgården eller för att ge i present till vänner och släktingar, är slutet av vintern rätt period att dela växten, vilket kan göras på växter som rölleka, pelargon, nepeta, anemon och många andra.
6. Sådd
Slutligen är februari den idealiska månaden för att så de första vårgrönsakerna som paprika, tomater, aubergin, sallat, rädisor, kikärter, potais och spenat. Men även många blommande växter kan sås under denna månad, såsom portulak, dahlia, salvi, zinnia, viol, petunia, nejlika och många andra.
Kom dock ihåg att använda en såbädd och förvara den på en plats som inte är för kall, till exempel ett växthus, för att möjliggöra en korrekt utveckling av skotten. Vattna regelbundet och efter ett par veckor kommer dina plantor att vara redo för att planteras i trädgårdsrabatten.
Som vi kan se finns det inget slut på arbetet i trädgården, inte ens under årets kallaste månader!