Elektrisk varmvattenberedare: hur man använder den på rätt sätt för att spara pengar
Varmvattenberedaren är en av de grundläggande apparaterna i våra hem, faktum är att där det saknas en värmepanna finns det en varmvattenberedare som gör att vi kan ha varmt vatten i duschen och handfatet.
Det finns två olika sorters: el och gas. Idag ska vi fokusera på den elektriska och lära oss några knep för att sänka summan på våra elräkningar
De elektriska varmvattenberedarna är inte alla likadana
Pixabay
Elektriska varmvattenberedare är inte alla likadana, det finns några olika sorters:
- Förrådsvattenberedare: den har en tank där vattnet deponeras som efter uppvärmning hålls vid en temperatur på 30 till 60 grader. I samma ögonblick som du öppnar kranen kommer den önskade temperaturen snabbt nås, eftersom vattnet redan är uppvärmt. Som det är lätt att föreställa sig förbrukar denna vamvattenberedare mycket energi för att alltid hålla vattnet vid en konstant temperatur.
- Snabbvattenberedaren: den har ingen tank eftersom vattnet värms upp direkt du öppnar kranen. I det här fallet finns det en topp i elförbrukningen så länge vattenkranen är öppen, men som resten av tiden ligger på noll.
- Värmepumpvattenberedare: en ganska ny modell av varmvattenberedare som använder värmen som finns i luften, som överförs till vattnet för att värma det. Det verkar vara en väldigt effektiv modell.
Så vilken modell ska man välja?
vectorpocket/Freepik
Svaret på denna fråga beror på hur mycket vatten som vanligtvis används. Faktum är att för stora familjer som använder varmvatten flera gånger om dagen, verkar det vara bekvämare att använda en varmvattenberedare med tank för att slippa ha många förbrukningstoppar under dagen, vilket skulle hända med en snabbvarmvattenberedare.
Men om familjen består av en eller två personer kan man välja en snabbvarmvattenberedare, eftersom det i ett sådant här fall inte är värt att hålla vattentemperaturen konstant under långa perioder utan att använda vattnet.
När det gäller varmvattenberedare med värmepump så verkar den kunna spara upp till 75% på förbrukningen, den är än så länge inte så vanlig men det kommer säkert att finnas en tendens att välja detta alternativ i framtiden. Det kommer att bli bättre både för vår ekonomi och miljön.
Men kan vi spara pengar på den?
Pixabay
För att använda varmvattenberedaren på ett så effektivt sätt som möjligt är det viktigt att välja en modell som passar husets storlek, värmeisolera den och försöka att använda endast det vatten som är nödvändigt och se till att apparaten alltid fungerar korrekt.
Det är viktigt att välja den modell som passar bäst för ens behov och ställa in den på en temperatur på cirka 60 grader på vintern och 40 på sommaren.
Det är alltid bäst att ha den avstängd om man är bortrest under längre perioder, till exempel när man är på semester.
Genom att följa dessa enkla tips kommer det att vara möjligt att sänka summan på elräkningen men samtidigt njuta av en varm skön dusch.