Springer det möss runt komposten? Upptäck hur man håller dem borta
Komposthögen är en av de bästa resurser vi har hemma för att gödsla våra växter, den utgör en viktig och värdefull avfallshanteringspraxis. Den är utmärkt för att göra vårt köksavfall användbart (nästan allt som hamnar i soporna, såsom organiskt avfall, framför allt frukt- och grönsaksrester), såväl som mycket material som härrör från trädgårdsarbeten, från insamlade torra löv till tunna kvistar och sticklingar från växtbeskäring och gräsklippning.
Med allt som hamnar i komposthögen är det dock troligt att det finns element i den som är särskilt attraktiva för en mängd olika djur. Förutom många insekter, i närheten - eller i högen! - är det även lätt att få syn på möss i komposten. Om det handlar om åkermöss är skadorna relativa, men med råttor som kommer upp från avloppen finns det en risk för smittsamma ämnen som överförs till själva komposten.
Möss dras till köksavfall
Freepik
Vi sa tidigare att kompostering är väldigt användbart för att återvinna köksavfall: det handlar mestadels om skal från frukt och grönsaker, kaffe och/eller tesump (för att använda det i trädgårdskötsel är kompostering det bästa valet), allt detta hamnar i kompostbehållaren utan problem.
Lite mer känsligt är matavfall av animaliskt ursprung: matrester eller rester från måltider som inte äts upp ens senare slutar ofta med att hamna i komposthinken. Det är inget fel med det, men det är dessa rester som drar till sig mössen och andra djur.
För dem är det en bekväm och rik näringskälla, så de gör allt för att ta sig in i komposthinken, framför allt om den lämnas öppen för nedbrytningen av ämnena i resterna. Om dessa djur kommer i kontakt med resterna, och är bärare av sjukdomar som leptospiros, överför de sjukdomen till detta material, vilket innebär ett stort problem för oss och våra husdjur. Tänk på växter som befruktas med ett ämne som innehåller något virus, och som vi sedan rör vid, eller till och med äter!
Så hur kan man undvika detta problem?
Hur man håller möss borta från komposten
Det finns olika faktorer som kan hjälpa för att undvika problemet med råttor och möss i komposten:
- Välj en välgjord kompostbehållare med styva och tjocka väggar, så att det blir svårt för råttor att ta sig in i dem.
- Om kompostbehållaren är gjord av trä är det bättre att bara använda den för trädgårdsavfall. Allt annat som kommer från köket ska slängas i en container som kan stängas. Det finns de som är "icke-infiltrerbara" (ogenomträngliga för möss och råttor) på marknaden.
- Släng inga rester av kött, fisk och ost eller mat som har en stark lukt, om du gör det se till att det bara är små mängder och gräv ner det ordentligt i komposthögen.
- Skapa en barriär vid basen av komposten med ett metallnät som är fint vävd men av tjock motståndskraftig metall: även råttor kan ta sig igenom små hål och de tar lätt sönder hönsnät. Se till att det inte finns några öppningar mellan kanterna och det stängda locket, vilket lätt kan uppstå om kompostbehållaren inte står plant.
- Undvik att placera komposten i ett hörn fäst i väggen. Det bästa är att ha den utomhus eftersom råttorna då inte lockas att vandra runt den.
- Tänk på att regelbundet lufta komposten för att främja nedbrytningen av ämnena. Lämna den dock inte öppen på natten eller under långa perioder om det inte finns några människor i närheten av den.
- Omge koposten med aromatiska växter som råttor ogillar: pepparmynt, kattmynta, rosmarin, salvia, lavendel, oregano eller basilka (detta är dock inte en mirakelbarriär).
Med dessa små försiktighetsåtgärder kan du känna dig säkrare!