Mögel på silikontätningarna i badrummet: du kan få det att försvinna på några sekunder
Det finns inget badrum som är helt immunt mot risken för mögel, som gärna bildas på svåra ställen, som fogarna mellan kakel och silikontätningarna runt badrumsinredningen. Det är inte bara estetiskt fult att se dessa svärtade remsor av mögel, utan närvaron av dessa organismer är potentiellt skadliga för vår hälsa, ännu mer för dem som lider av andningsproblem. Så varje gång vi märker att det håller på att bildas mögel borde vi skrida till verket direkt för att få bort det.
Även om det inte ser bra ut och när man gnuggar det med de vanliga rengöringsmedlen så verkar det inte försvinna, så är det faktiskt inte omöjligt att få bort det, tvärt om! Använd bara de rätta knepen.
Om du har skjutit upp denna rengöring länge, och möglet därför har funnits länge och kanske till och med silikonen har sett bättre dagar, så kan du agera direkt med starkare metoder: blekmedel är faktiskt den bästa allierade mot mögel. Det behöver kortare kontakttid än de andra medlen och är mer dödlig för sporer, samt gör att synliga spår försvinner bättre. Men det är också mycket aggressivt, så använd det när andra metoder inte ger önskad effekt.
Om du efter att ha använt koncentrerat blekmedel ser att silikonet förstörts, kommer du behöva ta bort silikonet och ersätta det med nytt. Men medan du ändå håller på, innan du sätter tillbaka silikonet, se till att du dödar alla kvarvarande sporer genom att rengöra väggen och kanten på sanitetsgodset med blekmedel, eller åtminstone väteperoxid.
När sådana här operationer utförs, kom ihåg att ventilera rummet väl, använda handskar och att skydda andningsvägarna med ett munskydd.
För att använda blekmedlet kan du direkt hälla det på silikonet eller, för att vara säker på att det håller bra kontakt, ta gamla trasor eller skadade tyger, impregnera dem med blekmedel och lägga dem på de punkter som ska behandlas. Efter minst en timme tar du fram en tandborste (även borstar för fogar fungerar bra) och skrubbar bort allt och sköljer noggrant.
Om möglet istället har bildats under kortare tid är det bekvämt – och säkrare, samt respekterar miljön bättre – att använda väteperoxid. Detta kan användas ensamt, på liknande sätt som blekmedlet, bara att det kommer att behöva vara i kontakt längre med silikonet innan det skrubbas och sköljs bort, eller så kan det blandas med bikarbonat för att få en pasta som lättare fäster där det behövs. Speciellt i det andra fallet kan du också lägga till några droppar eterisk olja av tea tree, som har naturliga svampdödande och antibakteriella egenskaper, samt ger en fräsch och behaglig lukt.
Vilken metod föredrar du?