Genom att gnugga fingrarna på en sked kan du glömma ett vanligt irritationsmoment i köket
I köken på restauranger och hotell är det inte ovanligt att hitta en tvål av stål: den är tom, slät, lätt. Och det är inte heller särskilt ovanligt att upptäcka en nära diskbänken eller någon bänkskiva i köket hos många vanliga människor så att säga. Detta beror på att vi ofta, när vi lagar mat, stöter på ett litet irritationsmoment, och stål erbjuder oss den perfekta lösningen. Således, genom att gnugga fingrarna på den, försvinner problemet, och i detta avseende fungerar även en enkel sked på samma sätt, som de vi alla har i kökslådorna.
Efter några sekunder är det som om problemet aldrig hade funnits: du har säkert förstått vad vi syftar på, den stickande lukten som vitlök lämnar på våra händer efter att ha rengjort en eller hackat den med en kniv.
Creativo
Varför är lukten av vitlök så stark, och varför sitter den kvar på vår hud så länge? Denna ingrediens som finns i tusen recept är rik på kemikalier som innehåller svavel, och det är de som ger den smaken och lukten vi känner. En av dem är allicin, vilken är ansvarig för våra illaluktande händer. Stål, å andra sidan, är en legering där krom också finns. Det är just detta som bildar ett oxidskikt på ytan av själva legeringen, vilket skyddar järnet från rost. Och det verkar som att det är just detta oxidskikt som också reagerar med allicinet i vitlöken, vilket får den att fästa vid stålet istället för vid vår hud.
Lite vetenskap hjälper oss därför att förstå hur ett så enkelt botemedel också kan vara så effektivt: genom att vi gnuggar de delar av handen som har kommit i kontakt med vitlöken mot stålet. Därför är det väldigt bekvämt att alltid ha en av de där ståltvålarna redo, de tar liten plats och rostar inte. Men även om vi inte skulle ha en behöver vi inte nödvändigtvis sitta kvar med händer som luktar starkt av vitlök och tvingar oss att tvätta dem länge med tvål innan lukten försvinner: öppna bara bestickslådan och ta första bästa skeden och gnugga den mot fingrarna.
Självklart kan annat stålporslin också fungera, men skeden har en form som inte riskerar att skada oss, en större yta att gnida mot och är nästan alltid inom räckhåll, kanske mer sannolikt än någon slev eller större redskap.
Riktigt bekvämt, eller hur?