Dekorera ditt hus och trädgård med underbara syrener: alla tips för att odla den
Ursprungligen från Mellanöstern, men väl anpassad till det europeiska klimatet, är syren eller serenalla en prydnadsväxt med en stor dekorativ verkan. Just därför är den så uppskattat och allmänt odlad för att dekorera trädgårdar och terrasser, skapa underbara väggar, barriärer och bårder.
Efter att ha anlänt till Europa på 1700-talet finns denna växt idag i många varianter, av vilka de flesta valdes ut efter import av plantskolan Victor Lemoine. En snabbväxande växt, syrenen ger underbara vita, rosa eller lila blommor mellan april och maj, vilket ger en behaglig touch av färg till våra utomhusutrymmen.
Men hur sköter man syrenbusken så att den alltid är välmående och frodig? Låt oss ta reda på det tillsammans.
- Plantering: syrenbusken kan planteras under den kalla årstiden, men helst innan frosten kommer för att rötterna ska kunna slå rot på rätt sätt för att man ska kunna se den första blomningen på våren efter planteringen. Eftersom rötterna brer ut sig runt stammen är det viktigt att välja en position, både i trädgården och i kruka som har gott om plats och planteringshålet bör vara dubbelt så stort som rotdelen.
- Position: Syrenen är en väldigt robust växt, den växer bra i nästan alla typer av jord, utom en stenig och torr, helst med ett alkaliskt pH och väldränerad för att undvika vattenstagnation. Den tål låga temperaturer upp till -30 grader, blåst och värme och för att den ska blomma frodigt och få ett tätt bladverk bör den placeras på en solig plats.
- Bevattning: när det är dags att plantera den och under hela rottillväxten kräver den rikligt med vatten, medan färdigväxta plantor ska vattnas först efter en långvarig sommartorka eller när temperaturen är extremt hög, helst tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Bevattning av syrener som odlas i kruka bör dock ske mer frekvent eftersom jorden i krukor tenderar att torka ut snabbare.
- Gödsling: yngre plantor, särskilt omedelbart efter plantering, kan den dra nytta av gödselmedel som är till rosor, men i slutet av vintern, särskilt om marken är lite grusig och mager kan det räcka med ett smuligt.
- Beskärning: det är inte nödvändigt med mycket beskärning, utan bara borttagning av vissna blommor och dåliga grenar i slutet av blomningsperioden för att uppmuntra sommarvegatationen och en ny blomning följande vår, samt uppmuntra utväxt av nya grenar, även i stammens bas, vilket skapar en buskig form.
- Kombinationer: Syrenbusken kan odlas ensamma eller i kombination med andra prydnadsväxter för att skapa ett intressant färgspel. Två typiska kombinationer är till exempel med Snowball Viburnum eller Weigela men även klätterväxter som Clematis.
Nu är du redo att sköta din syrenbuske.