De 10 vanligaste misstagen när vi tar hand om våra krukväxter

av Hilda Maria Morgan

07 Juli 2023

De 10 vanligaste misstagen när vi tar hand om våra krukväxter
Advertisement

Om du har en passion för trädgårdsarbete ger du inte upp ens när det tillgängliga utrymmet är begränsat till rummen i en liten stadslägenhet. Och det finns inget mer glädjande än att se våra växter växa så att vi kan ser det, vackra och frodiga som om de befann sig i sin naturliga miljö.

Det kan dock hända att våra växter inte alltid har ett friskt utseende och ibland händer det också att några dör; orsakerna till detta kan vara många, men i de flesta fall kan man råda bot genom det sätt vi tar hand om dem. Det finns några mycket vanliga misstag bland lägenhetsträdgårdsmästare och om du känner till dem kan du också lära dig hur du undviker dem så att dina växter alltid är friska och frodiga.

Nedan visar vi de 10 vanligaste misstagen när man odlar växter i en lägenhet.

Pexels

Pexels

1.       Att inte informera sig: det första, mycket vanliga misstaget när det gäller att odla inomhus är att köpa en växt baserat enbart på dess skönhet, utan att göra någon som helst efterforskning innan du köper den. Kanske såg du en växt i en plantskola eller hemma hos en vän och blev kär i den så pass att du ville köpa en till dig själv. Men alla växter anpassar sig inte till vilken miljö som helst, så du innan du köper en växt måste du noggrant ta reda på vad den kräver, om du inte vill gå i konkurs om några dagar eller veckor.

2.       Ljus: det andra misstaget görs när vi kommer hem; du kan inte bara ta in de nya plantorna i din lägenhet och lämna dem där de råkar ställas, du måste hitta rätt plats för dem. Leta efter en plats som har rätt ljusförhållanden, särskilt vad gäller solljusets riktning. När du väljer i vilket rum du ska placera plantan är det viktigt att känna till läget av dina fönster, för att veta om och när din planta kommer att ta emot solens strålar.

3.       Placering: var också uppmärksam på eventuella varma eller kalla drag och placera inte de nya plantorna bredvid element, värmekällor eller luftkonditioneringsapparater: varm eller kall luft kan vara ödesdigert för din växt, särskilt om växten kommer från kalla klimatregioner eller varma.

4.       Inkonsekvent skötsel: att ta hand om dina växter är ett jobb att utföra på rätt sätt och om du reser mycket eller tillbringar många timmar hemifrån kanske det inte är rätt val att skaffa en massa växter. Faktum är att varje växt behöver specifik skötsel som inte kan modifieras efter behag, särskilt när det kommer till bevattning. När du bestämmer dig för att köpa en växt, ta reda på vilken skötsel som den kräver och fråga dig själv om du kan försäkra dem den.

5.       Bevattning: när du vattnar dina växter använder du säkert kranvatten. Däremot kanske växterna inte gillar detta val, särskilt om vattnet är mycket rikt på mineralsalter. Kranvatten är en billig och snabb källa, men innan du använder vatten till växter bör du koka det och vänta i 24 timmar.

6.       Fukt: luftfuktigheten är också avgörande för våra växter; beroende på deras ursprung kommer de faktiskt att föredra torrare eller fuktigare klimat och det är viktigt att ta hänsyn till detta när man bestämmer sig för att släppa in dem i huset.

7.       Gödsel: ett medel som ofta glöms bort är gödslingen, främst för att det bara måste göras ibland. Denna operation är dock viktig så att dina växter alltid har alla de näringsämnen de behöver. Ta för vana att ställa in en påminnelse om att mata dina växter, de kommer att tacka dig.

8.       Omplantering: omplantering är också en grundläggande praxis när det kommer till odling. En övervuxen växt i en kruka som inte ger rätt utrymme åt rötterna kommer oundvikligen att lida. Omplantering är också nödvändigt för att förnya jorden, som tenderar att erodera med tiden och förlora sin förmåga att ge växterna tillräckligt med näring.

9.       Damma: blad tenderar att samla mycket damm och att ta bort det, även om det är ett fruktansvärt tråkigt arbete, är viktigt för växternas tillväxt. Faktum är att dammet hindrar solljus från att nå bladen, vilket saktar ner fotosyntesen.

10.   Otålighet: det sista misstaget, men inte minsta, är att man saknar det tålamod som krävs för att sköta sina växter; bli inte frustrerad för att de inte växer som du skulle vilja eller tvärtom för att de växer för snabbt. Varje planta har sina egna tider och det är viktigt att respektera dem utan att någonsin strunta i den nödvändiga skötseln och utan att ge upp.

Vilka av dessa misstag gör du när du tar hand om dina växter?

Advertisement