Natriumbikarbonat i poolvattnet: den ekonomiska lösningen som är bra att känna till

av Hilda Maria Morgan

28 Juni 2023

Natriumbikarbonat i poolvattnet: den ekonomiska lösningen som är bra att känna till
Advertisement

Även de som inte har en vet att underhåll av en pool är ett konstant arbete: vattenfiltreringssystemen måste fungera bra, men även när de är perfekta används alltid kemikalier för att hålla vattnet kristallklart. Faktum är att eftersom det är en reservoar utan naturligt utbyte, alltså vatten som faktiskt tenderar att stagnera, måste underhållet vara konstant om vi vill undvika grumligt vatten, alger och många andra olägenheter.

Vanligtvis används klor, men det finns också en annan ingrediens som kan komma väl till pass och som har den extra fördelen att den är väldigt billig: vi pratar om bikarbonat. Läs vidare för att ta reda på hur du använder bikarbonat vid poolunderhåll.

Reddit

Reddit

Vattnet i en simbassäng måste vara balanserat vad gäller alkalinitet och vattnets pH-värde måste ligga på mellan ett värde på 7,2 och max 7,8. Det är just för detta ändamål som bikarbonat kommer väl till pass.

I själva verket är det ett naturligt alkaliskt ämne, med ett pH på 8. När det tillsätts till vattnet höjs pH-värdet och därför alkaliniteten vilket gör vattnet klarare. Många poolprodukter som vi kan hitta på marknaden inkluderar bikarbonat bland huvudingredienserna, varför många använder vanligt bikarbonat som ett mycket billigare alternativ.

Advertisement
DracoEssentialis/Wikimedia Commons

DracoEssentialis/Wikimedia Commons

Hur går man tillväga?

Vattennivåerna bör testas: helst bör pH-värdet vara mellan 7,2 och 7,8, medan alkaliniteten mellan 110 och 150 ppm (delar per miljon). Om det senare värdet är lägre, speciellt om det är mindre än 80 ppm, kommer det att vara nödvändigt att ingripa.

I genomsnitt anses det tillräckligt att använda 1 kg bikarbonat för varje 54 000 liter vatten för att höja alkaliniteten med 10 ppm. Så du måste göra några beräkningar baserat på alkalinitetsvärdet som ska uppnås, och mäta i proportion. Det rekommenderas alltid att göra ett test efter att ha tillsatt bikarbonat för att kontrollera resultatet. Bättre att gå tillväga i små steg, för att slippa tillsätta sura ämnen för att återbalansera värdena.

När den nödvändiga mängden har beräknats, häll då i bikarbonatet direkt i vattnet, gärna lite mindre mängd än den du har beräknat, bara för att undvika att överskrida. Du har alltid tid att lägga till lite mer!

Advertisement