10 intressanta kreativa idéer för att skapa planteringskärl med återvunna material

av Hilda Maria Morgan

24 Juni 2023

10 intressanta kreativa idéer för att skapa planteringskärl med återvunna material
Advertisement

Allt oftare stannar vi till och tänker efter innan vi slänger ett trasigt eller gammalt och oanvändbart föremål. Hur många gånger har vi inte undrat om inte den där vattenkokaren eller kanske det där gamla strykjärnet som mormor använde eller den föråldrade stegen i trä som vi slängt hade kunnat få ett nytt liv med en annan funktion?

Det finns idag många som har gjort det till en konst att kreativt återvinna gamla föremål, vissa har till och med förvandlat det till ett riktigt yrke, med avsevärda fördelar både för plånboken och framför allt för miljön. Bland de många saker som vi kan skapa själva med kreativ återvinning har vi helt klart också planteringskärlen: för att försköna våra trädgårdar och altaner behöver vi faktiskt inte göra dyra investeringar, det räcker att du ser dig omkring efter det objekt som du redan har förberett att kasta i soporna.

Om du har ont om idéer, ger vi dig 10 intressanta kreativa idéer för att göra underbara planteringskärl av återvinningsmaterial.

1. Hinkar och flaskor

Gamla färghinkar, plastflaskor eller plåtburkar är kanske det första du tänker på när du letar efter återvinningsmaterial för att göra dina planteringskärl. Du kan enkelt måla om dem eller skapa vackra krukor genom att klä in dem med snöre eller rep.

Advertisement

2. Tekanna

En gammal tekanna eller vattenkokare kan också lätt förvandlas till en blomkruka. Med dem kan du även skapa hängande krukor för att pryda ytterdörren eller balkongen.

3. Grill

Du vet den där gamla grillen, den du i år har bytt ut mot den senaste generationens modell? Om du inte redan har slängt den, gör inte det: den är perfekt att förvandla till ett planteringskärl!

4. Fåtölj

Om du letar efter ett hem för dina suckulenter, vad sägs om att prova en gammal fåtölj? Vi avundas inte de orädda som kommer att försöka sätta sig ner där!

5. Gummistövlar

Era gamla gummistövlar, men även dina barns gamla skor som har blivit för små är perfekta att förvandla till små dekorativa planteringskärl.

Advertisement

6. Byrå

Hur är det med mormors gamla byrå? Kanske passar den inte i ditt moderna hem, men vilken effekt skulle den ha i trädgården om den fylldes med växter och blommor?

7. Skrivmaskin

Författare och läsare kommer att älska detta vackra planteringskärl gjort av en gammal skrivmaskin.

Advertisement

8. Durkslag

Gamla durkslag kan lätt bli fina och färgglada upphängda krukor.

9. Toalett

"Blommor föds från gödsel" går det i en gammal sång. För denna gamla toalett som förvandlats till ett planteringskärl kan vi sannerligen säga att det stämmer!

Advertisement

10. Stolar

Slutligen, om du har gamla stolar hemma som du inte längre använder, förvandla dem till planteringskärl: byt bara ut sitsen mot plastkrukor eller med en bit jute och måla om den om du vill. Den kommer att bli ett riktigt underverk!

Vilka planteringskärl har du valt?

Advertisement